Københavns Kommune dropper også psykologiske tests til grønlandske børn

Skrevet af

8. juli 2024

Laura Lin Dueholm

ladu@radio4.dk

Nu dropper også Københavns Kommune brugen af psykologiske tests til grønlandske børn. Det skriver de i et skriftligt svar til Radio4.

Først droppede Esbjerg kommune brugen af psykologiske tests til grønlandske børn og nu følger København Kommune så trop.

Det sker blandt andet, efter de har modtaget et brev med kritik af testene fra Institut for Menneskerettigheder, som har sendt breve til de fem største kommuner.

”Socialforvaltningen kan bekræfte, at vi har modtaget et brev fra Institut for Menneskerettigheder. Socialforvaltningen har oplyst instituttet, at forvaltningen vil følge instituttets anbefalinger. Der afventes i øvrigt nyt materiale fra Social- og Boligstyrelsen angående tilpasning af psykologiske tests til grønlandsk sprog og kultur. Indtil det er realiseret, vil forvaltningen som udgangspunkt afholde sig fra at benytte ikkekulturtilpassede psykologiske tests i forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser med grønlandske forældre i anbringelsessager,” lyder det i svaret til Radio4.

Det sker på baggrund af DR’s afdækning af testene, som møder kritik for ikke at egne sig til grønlændere, fordi de ikke er tilpasset den grønlandske kultur. Efterfølgende har DR i dag kunne fortælle, at Esbjerg Kommune dropper brug af testene.

Og nu følger Københavns Kommune altså trop.

Radio4 har også rakt ud til henholdsvis Odense Kommune, Aalborg Kommune og Aarhus Kommune.

I et skriftligt svar fra Odense kommune, udtaler Charlotte Jensen, centerchef i Børn og Familierådgivningen i Børn- og Ungeforvaltningen, følgende:

”Vi er opmærksomme på, at de eksisterende tests har en indbygget udfordring ift. etnicitet generelt, så det er vigtigt at se nærmere på udfordringen. Vi bruger de tests, der er til rådighed indtil der kommer et alternativ.”

I et skriftligt svar fra Aarhus Kommune lyder det blandt andet:

"Aarhus Kommunes vurdering er, at psykologers brug af test i forældrekompetence-undersøgelser fortsat er foreneligt med retten til familieliv og med diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention."

Aalborg Kommune er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

19:05
20:00