Københavnere dumper køreprøven mere end jyder

Hvad sker der, hvis man tager en køreprøve efter at have haft kørekort i mange år? Det undersøger Andreas til i en coverstory til GEAR. Vi har lavet en aftale med Jess fra Schmidts Køreskole i Odense, som Andreas tager en køreprøve hos. Foto:Yilmaz Polat

Skrevet af

10. november 2023

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Der er mere styr på parallelparkering, at kigge sig over skuldreren og at holde farten for køreelever i Jylland end i København.

I København dumper 43 procent af alle, der går til køreprøve nemlig. I Jylland ligger dumpeprocenten blot mellem 19 og 30 procent.

Det viser nye tal fra Trafikstyrelsen, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Men det kan der være gode grunde til, lyder det fra en kørelærer i både Jylland og København.

– Forskellen bunder nok i, at der er langt flere cykler og fodgængere i København, end der er I en by som Varde. Så når du tager kørekort i København, så er der så mange ting, du skal forholde dig til, og risikoen for fejl er større, fortæller Klaus Albert, kørerlærer ved Kjærgaard køreskole i Varde.

Klaus Albert har haft elever fra København i hans klasse. Og selv om tallene viser, at flere elever dumper i hovedstadsområdet, så gør det dem ikke dårligere bilister.

– Når vi kører her i mindre byer, kører vi på veje, hvor der ikke er meget trafik. Og så bliver elevernes orientering lidt ringere end elever fra København. For de er vant til at orientere sig hele tiden, lyder det fra Klaus Albert.

Allan Halim, der er kørerlærer ved Bryggens Trafik på Amager i København, mener også, at forskellen på at tage et kørekort i København og i Jylland er stor.

– Vi har også generhververe, som har haft kørekort i op til 20 år, som ikke kan bestå en køreprøve, fordi de ikke forstår de ting, de skal her i byen. Jeg er ked af at sige det, men der nok ikke så meget at se til som køreelev i Varde som i København, siger han.

Hør interviewet med Klaus Albert og Allan Halim her:

Hos Dansk Kørelærer-Union er landsformand Bent Grue også overbevist om, at travlheden i storbyerne er en vigtig faktor for elevernes køreegenskaber.

– Jeg tror, der er stor forskel i, hvor man går til køreprøve henne, hvor tæt befolkningen er, hvor meget trafik er der og hvor mange cyklister og fodgængere er der, siger han og tilføjer:

– Så hvis man kigger på storbyer som København, Aarhus, Odense og andre storbyer, så tror jeg, at dumpeprocenten er den samme.

Hør interviewet med Bent Grue her:

Til Jyllands-Posten har transportminister Thomas Danielsen (V), der selv kommer fra Holstebro og bor på landet, et bud på, hvad forklaringen kan være:

– Der, hvor man har kørt traktor, er der ikke så mange, der dumper, hvorimod der, hvor man har kørt meget med bus, er der flere, der dumper, konstaterer han.

Foto: Yilmaz Polat/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00