Kirkens Korshær vil have overrendt fixerum på statens regning

ARKIVFOTO. Evaluering af landets fixerum kalder ordning for en succes med over 300 reddede liv. (se Ritzau historie 262238) Danmark - Odense. 17/09/13 Stofindtagelsesrummet i Odense Social- og sundhedsassistenterne, Karina Olesen og Pernille Borst, og vikar Karsten Raarup, tager imod misbrugere i stofindtagelsesrummet i kælderen hos Kirkens Korshærs Varmestue. Foto: Johnny Anthon Wichmann / BILLEDBYROET

Skrevet af

16. november 2023

Staten bør overtage driften af landets fem fixerum fra kommunerne.

Det mener Kirkens Korshær, der står for driften af tre ud af de fem stofindtagelsesrum.

Baggrunden er, at der sidste år blev foretaget mere end 250.000 stofindtagelser i Danmarks fem stofindtagelsesrum, hvilket er en stigning på 53 procent set i forhold til året før.

De fem stofindtagelsesrum fordeler sig over Odense, Vejle, Aarhus og to i København.

Brugerne af disse rum kommer fra samtlige kommuner rundt om i landet, og da det i dag er en kommunal frivalgsmulighed at være med til at finansiere driften, så bør det i stedet være staten – og altså ikke kommunerne – der tager sig af den regning.

Det fortæller Jeanette Bauer, chef for Kirkens Korshær.

– Det er kun rimeligt, at vi får diskuteret, om den økonomi, der ligger i stofindtagelsesrummene, bør ligge i den enkelte kommune, siger hun og uddyber:

– I en kommune som Odense oplever man, at hver anden bruger af stofindtagelsesrummene kommer uden for Odense Kommune. Og da vi kan se, at kommunerne mangler penge til at drive stofindtagelsesrummene, så er vi nødt til at tage en snak med folketingspolitikerne om udgifterne, fortæller Jeanette Bauer.

Hør interviewet med Jeanette Bauer her:

I både Odense og Aarhus har de haft besøg fra 50 andre kommuner – andelen af brugere fra andre kommuner i Odense er på 43 procent. I Aarhus er det hver fjerde, der kommer fra andre kommuner.

Der er heller ikke udsigt til, at flere kommuner kommer til at oprette stofindtagelsesrum den kommende tid.

I både Aalborg og Esbjerg kommuner har man kigget på rum til stofmisbrugere, der ønsker at indtage stoffer under sikre omgivelser.

Men for store udgifter bremser de tanker.

– Vi kiggede på, hvad det kostede med driften. Den økonomiske situation taget i betragtning ville vi ikke kunne have råd til at drive sådan et rum i vores kommune, lyder det fra Jacob Lykke (S), byrådsmedlem og formand for social- & arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.

På Christiansborg er man hos regeringsparitet Moderaterne klar til at kigge en statslig overtagelse af udgifterne nærmere.

Det fortæller udsatte-ordfører Nanna Godtfredsen.

– Jeg synes bestemt, der er grund til at kigge på medfinansiering fra statens side. Men vi bør i den sammenhæng også kigge på, om andre kommuner kan være med til at finansiere rummene, om regionerne kan spytte i kassen eller om man endda kan sende noget af regningen videre til Sverige, hvor cirka ti procent af brugerne kommer fra, fortæller hun.

Hør interviewet med Nanna Godtfredsen her:

I alt koster stofindtagelsesrummene lidt over 15 millioner kroner at drifte på årlig basis for de fire kommuner.

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00