Jyske børn begynder tidligere i institution efter de nye barselsregler

Modelfoto med barn i Køge, søndag den 12. februar 2023.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

17. oktober 2023

mabo@radio4.dk

mabo@radio4.dk

Der bliver kortere mellem de mindste børn i vuggestuerne i flere jyske kommuner efter ændringen af barselsreglerne.

Radio4 Morgen har været i kontakt med en lang række kommuner, og Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern, Hjørring og Frederikshavn kommune fortæller, at børnene nu begynder tidligere i institution, end før de nye regler om øremærket barsel trådte i kraft. Flere af kommunerne fortæller, at børn starter mindst 1 måned tidligere, og der er også eksempler på, at forældre ønsker en plads i vuggestue eller dagpleje, allerede når barnet er 6-7 måneder gammelt.

Mette Lindkær, der er chef for Børn & Pædagogik i Esbjerg Kommune, tror, at det skyldes de nye barselsregler.

– Det er nyt for os at se, at børnene kommer så små. Normalvis kommer de omkring 10-11 måneder, så det er nyt for os, at de kommer i 6-7 måneders alderen, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør hele interviewet med Mette Lindkær i Radio4 Morgen:

I august sidste år blev der indført øremærket 11 ugers barsel til hver af forældrene. Det tidligere behov for børnepasning skyldes formentligt, at den ene forælder ikke tager sin del af den øremærkede barsel, fortæller PHD-kandidat fra Aarhus Universitet, Mikkel Aagaard Houmark. Han har beskæftiget sig med sammenhængen mellem barsel og børns trivsel.

– Når børnene starter tidligere, vil jeg da helt sikkert tænke, at det hænger sammen med øremærket barsel, siger han til Radio4 Morgen.

I Esbjerg kommune har de ikke undersøgt, hvorfor de nye barselsregler gør, at børn starter tidligere i vuggestue eller dagpleje, men ifølge Mette Lindkær, så har det en konsekvens for børnene.

– Når man er 6-7 måneder gammel, har man et særligt behov i forhold til, at man ikke er færdig i tilknytningsprocessor. Man er heller ikke i samme grad påbegyndt sine separationsprocesser fra sine forældre, som man er i gang med når man er 10-11 måneder. Så det er klart, at de her små børn kræver noget mere, siger hun.

Hun bliver bakket op af Mikkel Aagaard Houmark.

– Ud fra folkeskolens trivselsmålinger er børn, hvis forældre har holdt længere barsel mere tilbøjelige til at sige, at de er glade for deres skole, og at de klarer sig bedre, forklarer han til Radio4 Morgen.

ATP, som udbetaler barselsdagpenge, har på baggrund af de første 9000 fødsler efter lovændringen sagt, at familierne i gennemsnit har afholdt en uges mindre barsel. De vurderer tallet som usikkert.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

07:05
09:00