Juraprofessor efter bortførelsessag: Lov om videoovervågning behøver gennemgang

vejkamera i bilen og udsyn ud gennem forruden på en bil,

Skrevet af

20. april 2023

Gustav Pors Olesen

Gustav Pors Olesen

Sagen om den 13-årige pige, der forsvandt, men blev fundet i live, har ført til debat om overvågning.

Politiet bad nemlig borgerne om hjælp, hvis de havde overvågning eller et såkaldt dashcam på bilen.

Men der er en risiko for, at den videoovervågning, som har hjulpet politiet, har været ulovlig.

Det siger juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg Müller.

“Da man lavede loven, handlede det om kameraer på husmure, men man tog ikke stilling til biler. Principielt er det også en automatisk overvågning, og så er man omfattet af loven, og så kan det være ulovligt. Men det tænkte man ikke på den gang, og meningen har nok heller ikke været, at det skulle være forbudt,” siger han.

Kim Kliver, der er politiinspektør og chef for efterforskningen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, efterlyste i forbindelse med sagen om den 13-årige pige, der forsvandt, specifikt optagelser fra dashcams.

Et dashcam er et kamera, som optager og lagrer det, som sker foran bilen. Optagelsen kan senere bruges til dokumentation overfor politi eller forsikringsselskab

Det er lovligt at optage, hvad der foregår foran bilen, når den kører. Men det er ifølge Sten Schaumburg Müller ikke lovligt, når bilen automatisk optager andre menneskers gøren og laden i det offentlige rum.

Derfor kan politiet potentielt set have fået ulovlige optagelser fra borgere – og derfor bør man stille spørgsmålstegn ved, om dashcams skal skrives ind eller ud af lovgivning, siger han.

“Optagelser fra dashcams har hjulpet med opklaringen af den her sag, men sådan nogle optagelser kan jo også misbruges til overvågning eller afpresning. Der opstår en masse dilemmaer, som loven allerede har taget stilling til. Men loven har bare ikke taget stilling til, om de her dashcams er omfattet eller ej. Det skal man kigge på.”

Du kan høre hele interviewet med Sten Schaumburg Müller her:

Men Dansk Folkepartis  retsordfører, Peter Kofod, kommer ikke til at følge Sten Schaumburgs opfordring.

Han vil hverken skrive dashcams ind eller ud af loven og mener, man skal lade loven være, som den er, uanset om folk bryder den eller ej.

“Reglerne er noget misk-mask, for der er sket meget, siden loven blev rullet ud. Hvis man lovgav på det her område, ville man paradoksalt nok underkaste området nogle reguleringer, som man ikke håndhæver. Det er det vilde vesten – prøv at gå en tur i en dansk provinsby, og du vil se, at alle kameraer er ulovlige. Jeg tror bare, man skal lade det blive, som det er – velvidende, at det ikke er en ordentlig måde at forvalte det på,” siger Peter Kofod fra Dansk Folkeparti.

Hele interviewet med Peter Kofod kan du høre her:

Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00