Juraprofessor: Beviser peger mod, at Samsam var agent for Danmark

(FILES) Danish national Ahmed Samsam gestures in a court in Madrid on June 12, 2018 during his trial on charges of having fought in the ranks of the Islamic State for more than three years. Denmark's spy agencies go on trial on August 24, 2023 in a unique case brought by a Dane who claims he spied for Denmark in Syria but wound up in prison over alleged IS group ties. In a case that has proven embarrassing for Danish intelligence services and politicians, Ahmed Samsam, 34, a Danish national of Syrian origin, claims he was working for the secret service PET and military intelligence service FE in Syria in 2013 and 2014, spying on foreign jihadist fighters. (Photo by Luca Piergiovanni / POOL / AFP)

Skrevet af

8. september 2023

mabo@radio.dk

mabo@radio.dk

De beviser, der er kommet frem under retsmøderne, peger i retning af, at Ahmed Samsam arbejdede som hemmelig agent for den danske stat under hans rejser til Syrien. Sådan lyder det fra professor i forfatning- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, forud for sidste retsmøde i sagen.

Ahmed Samsam er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, men fastholder, at han på sine rejser til det krigshærgede land arbejdede for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste. FE og PET har dog nægtet at bekræfte Ahmed Samsams tilhørsforhold til tjenesterne. Derfor har Ahmed Samsam lagt sag an mod FE og PET, fordi han ønsker de to efterretningstjenester til at anerkende, at han var agent for tjenesterne.

Efter seks retsdage i sagen tegner der sig et klart billede, mener Frederik Waage.

“Man har set en meget overvældende mængde beviser for, at Samsam har et tilhørsforhold til Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste”.

Hør hele interviewet med Frederik Waage her: 

Det er dog meget svært, at vurdere om Ahmed Samsam får medhold i sin tiltalte mod efterretningstjenesterne uddyber Frederik Waage. Det skyldes, at efterretningstjenesterne argumentere for, at domstolene slet ikke bør tage stilling til den her type sager, hvor en anklager ønsker, at FE og PET bekræfter et faktum.

“På den anden side har vi efterretningstjenesterne, som gør gældende at, det her ikke er sag, som retten skal tage stilling til. Det er ud fra en betragtning om, at efterretningstjenesterne er immune overfor den her type sager”. 

Sagen om den terrordømte dansker Ahmed Samsam strækker sig over mere end ti år.

Samsam er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, men fastholder, at han på sine rejser til det krigshærgede land arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Her er et kort overblik over sagen:

Samsam, der er dansk statsborger, men har syrisk baggrund, rejser i 2012 for første gang til Syrien for at komme væk fra det kriminelle miljø, han ifølge sig selv befandt sig i i Danmark. Det gør han efterfølgende flere gange frem til 2014.

* I juni 2017 bliver Samsam anholdt i Spanien. Året efter bliver han i Spanien idømt otte års fængsel, fordi han tilsluttede sig Islamisk Stat på rejserne til Syrien.

* Undervejs i retssagen i Spanien fortæller Samsam, at han kæmpede med de syriske oprørere og ikke Islamisk Stat. Han fortæller desuden, at han efter sin første rejse til Syrien blev hvervet af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

* Det ville hverken FE eller PET bekræfte over for de spanske anklagere.

* Efter mere end tre år i fængsel i Spanien bliver Samsam i december 2020 overført til Danmark, hvor hans dom omsættes til danske forhold, hvilket giver seks år.

Samsam bliver ved med at fastholde, at han har arbejdet for FE og PET. Det har DR og Berlingske også fået flere anonyme kilder til at bekræfte. FE og PET vil dog ikke udtale sig.

* Ahmed Samsam har stævnet efterretningstjenesterne for at få dem til at bekræfte, at Samsam arbejdede for dem.

* Retssagen blev indledt i Østre Landsret 24. august og behandles frem til 8. september, hvorefter den optages til dom, som afsiges senere.

Kilder: Berlingske, DR, Ritzau.

Foto: Luca Piergiovanni/AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00