Jødisk kunstner er bange i Danmark: – Jeg har virkelig tænkt på, om det er nu jeg skal rejse

Skrevet af

10. november 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

De seneste uger har der flere steder i Europa været meldinger om en stor stigning i antallet af antisemitiske hændelser. Det skræmmer en jødisk kunstner, der er begyndt at tænke på, om hun skal forlade Danmark. Minister er bekymret.

Nurith er næsten aldrig alene hjemme længere.  

Hun har været vant til at klare sig selv i mange år. Men den 68-årige jødiske kunstner føler sig ikke længere tryg i Danmark. 

Derfor er hun nu begyndt at tænke på, om hun skal forlade Danmark, hvor hun har boet i 38 år, og flytte tilbage til Jerusalem. Det fortæller hun til Radio4 Morgen. 

– Det er gået langt over stregen. Jeg har haft søvnløse nætter, og jeg har virkelig tænkt på, om det er nu, jeg skal rejse fra Danmark, siger Nurith til Radio4.

– Jeg er bange for, at nogen kommer og siger, at de vil dræbe mig, bare fordi jeg er jøde, siger hun.

Hun har ikke ønsket at stå frem med sit efternavn af hensyn til sin sikkerhed, men Radio4 er bekendt med hendes fulde navn. 

De seneste uger har der flere steder rundt om i Europa været meldinger om en eksplosion i antallet af antisemitiske hændelser. 

Siden Hamas angreb Israel den 7. oktober, har Det Jødiske Samfund i Danmark modtaget 80 indberetninger om antisemitiske hændelser. Det er blandt andet indberetninger om antisemitisk hærværk, dødstrusler og tilfælde af fysisk chikane.  

Til sammenligning var der forud for angrebet i Israel 30 indberetninger fra den 1. januar til den 6. oktober. 

Udviklingen bekymrer ligestillingsminister Marie Bjerre (V). 

– Jeg er meget chokeret over det, vi ser lige nu i forhold til had mod jøder. Som f.eks. under den pro-Palæstina-demonstration, der var i sidste uge i København med voldsomme kampråb, og hvor israelske flag blev taget ned, siger Marie Bjerre til Radio4 Morgen. 

– Jeg er alvorligt bekymret for, at konflikten også eskalerer herhjemme, siger hun. 

Læs også: Ella Chievitz er bange – Nu har hun bedt sine børn gemme de jødiske symboler væk

Nurith fortæller til Radio4 Morgen, at store dele af hendes mors familie blev dræbt under Holocaust under Anden Verdenskrig. Efterfølgende flygtede hendes mor fra Tyskland til Israel.

Den jødiske kunstner mener, at den nuværende situation vækker mindelser om jødeforfølgelsen. 

– Jeg føler, at jeg går i mine forfædres fodspor. Jeg bor ude på landet, og jeg er virkelig bange. Jeg er så godt som aldrig alene hjemme længere. Det er gået for langt over grænsen, siger hun. 

Selvom tanken om at forlade Danmark har strejfet Nurith, har hun samtidig ikke lyst til at flytte væk fra det land, hvor hun har boet i næsten fire årtier. 

– Jeg har både mine børn, mit netværk og mine venner her, så det er ikke så nemt, siger hun og tilføjer, at hun de seneste uger er blevet ramt af en følelse af angst og derfor tænker tilbage på sit hjemland.

– Israel er mere trygt. Jeg ved godt, at det måske lyder fuldstændig gak i hovedet og absurd, men jeg kender mentaliteten i Israel og jeg kender både muslimer, kristne og jøder. Jeg er vokset op i Jerusalem.

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00