Jakob indførte regionerne men deres overlevelse var aldrig meningen

Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

12. juni 2024

Gustav Pors Olesen

gup@radio4.dk

Regionerne blev ikke designet til den opgave, de påtager sig nu. De burde være fjernet eller lavet om for længe siden, siger tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Radio4 Morgen.

De fem danske regioner kan snart være fortid.

De største reformer af sundhedsvæsenet i 20 år er på trapperne, efter Sundhedsstrukturkommissionen tirsdag kom med anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen.

Det var daværende sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen, der i 2007 var med til at indføre de regioner, som nu kan blive fortid.

Men allerede dengang vidste han, at de ikke var designet til at løfte den opgave, de gør nu.

Han peger på, at regionernes opgave var at bygge det specialiserede sygehusvæsen, og at de rent faktisk lykkedes med den opgave.

Problemet er, at det specialiserede område har for patienter, siger den tidligere minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (K) til Radio4 Morgen.

- Årsagen til at regionerne ikke blev en succes er, at de ikke fik lov til at blive det.

- Det er det nære sundhedsvæsen som gør, at der kommer alt, alt for mange patienter ind. Det er når de ikke-specialiserede patienter kommer ind i det specialiserede system, at problemerne opstår.

Du kan høre hele interviewet med Jakob Axel Nielsen her:

På spørgsmålet om hvorvidt Jakob Axel Nielsen vidste, at det problem kunne opstå, er svaret et klart ja.

- Det vidste vi godt. Landkortet med supersygehusene og det specialiserede område blev udrullet, men landkortet med de mindre sundhedshuse eller mini-hospitaler, kald dem hvad du vil, blev aldrig udrullet.

- Det er der mange årsager til, at det ikke blev, men dét er grunden til, at regionerne aldrig blev den succes, som de kunne være blevet.

Jakob Axel Nielsen forlod ministerposten og Folketinget i 2010, men han peger stadigvæk på den oprindelige plan som løsningen på de nuværende problemer i sundhedsvæsenet.

- Jeg er ligeglad med om der er tre, fem eller otte regioner. Det vigtige er, at der er et led mellem de praktiserende læger og supersygehusene.

- Og så skal regionerne have hånds- og halsret over hele kæden af patienttilstrømningen. Derfor skal de have noget af det ansvar, som kommunerne har i dag, og have mere kontakt til de praktiserende læger.

Sundhedsstrukturkommissionens rapport vil regeringen nu nærstudere og herefter sende i høring.

Det er først på den anden side af sommerferien, at regeringen vil levere sit bud på en sundhedsreform. Herefter skal reformen forhandles med partierne i løbet af efteråret.

Afspiller nu

Portrætalbum

12:05
14:00