Italiensk hospitalsdirektør: Den danske hjælp var for lille og kom for sent

Skrevet af

5. maj 2020

Den ”solide håndsrækning” fra Danmark til Italien under coronaepidemien kom for sent, og udstyret var ikke det, man manglede. Det fortæller en hospitalsdirektør fra en af de hårdest ramte regioner i Italien. Udenrigsministeren står ved det danske bidrag, der er blevet kaldt både primitivt og pinligt.

Respiratorer af ældre dato, et ubemandet felthospital og et par millioner til italiensk Røde Kors.

Det var ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en ”solid håndsrækning” til Italien, hvis sundhedsvæsen i marts og april stod over for et regulært kollaps under byrden fra coronasmittede borgere.

Men den solide håndsrækning kom for sent i forløbet, og dens tyngde var til at overse.

Sådan lyder konklusionen fra Claudio Conti, der er teknisk direktør for Modena Universitetshospital og ansvarlig for indkøb og vedligeholdelse af al medicinsk udstyr til akutafsnit, skadestuer, operationsstuer og intensivafdelinger på de syv hospitaler i Modena-provinsen.

”Ser man på et timingperspektiv og med hensyn til vores udstyr, ja, så er det. Udstyret kunne vi have brugt, da vores krise var på sit højeste i marts. Ikke i april,” siger Claudio Conti til Radio4.

Modena ligger i regionen Emilia-Romagna, der med sine 4,5 millioner indbyggere har været hårdt ramt af coronaepidemien.

Faktisk er regionen den værst ramte i Italien efter naboregionen Lombardiet. Over 25.000 er bekræftet smittede, og mere end 3500 er døde på bare to måneder.

Det samlede dødstal i Italien er fortsat stigende og kom i denne uge op over 29.000 personer.

”Situationen for os i marts var utroligt kritisk. Vi var et skridt væk fra helt at have opbrugt vores ressourcer med hensyn til intensivpladser,” siger Claudio Conti.

Bare på Modena Universitetshospital oplevede man i marts et så hårdt pres, at intensiv blev firedoblet. Det krævede ifølge Conti en meget stor og pludselig omrokering, der gjorde, at hospitalet i det meste af marts udelukkende havde kapacitet til at behandle coronasmittede patienter.

Spørgsmål: Ville det overhovedet have nyttet noget at modtage disse maskiner efter d. 8. april?

”Nej, nej, nej . Det havde ikke nyttet noget, at disse enheder ville være kommet i april, fordi nu har vi  allerede afværget nødsituationen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, og vi har ikke brug for yderligere ventilatorer,” fastslår Claudio Conti.

Udenrigsministeren kaldt i samråd

Den danske håndsrækning blev præsenteret af udenrigsminister Jeppe Kofod 8. april – én uge efter den officielle anmodning om hjælp fra italienerne nåede hans skrivebord i København.

Konkret tilbød man en række respiratorer og udstyr, der sidenhen over for DR er blevet beskrevet som gammelt og primitivt af blandt andet Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin.

Radio4 har tidligere kunne beskrive et tilbud fra de danske regioner på nyere respiratorer, der kunne sendes til det kriseramte Italien.

Men det blev dog skudt til hjørne, da Sundhedsstyrelsen kunne meddele, at Italien havde takket nej.

Kvaliteten af det danske tilbud om hjælp til Italien er blevet mødt af skarp kritik fra flere af Folketingets partier. Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre har kaldt udenrigsministeren i samråd for at få en forklaring.

”Det er decideret pinligt, at vi kalder det et solidt tilbud om hjælp, og så er kvaliteten af det medicinske udstyr så ringe, at det faktisk kan risikere at gøre mere skade end gavn. Det kan vi på ingen måde være bekendt,” siger Sofie Carsten Nielsen, politisk ordfører for Radikale Venstre, til Radio4.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fastslår, at den danske håndsrækning var rettidig.

”Jeg tror at vi alle sammen, og jeg selv i særdeleshed, gerne vil hjælpe Italien. Men det er nu engang sådan, at det de danske myndigheder, som må vurdere, hvad kan man undvære fra det danske beredskab, når vi samtidig har det hensyn, at vi ikke må underminere vores egen kamp mod corona eller fratage behandlingsmyndigheder fra syge danskere,” siger han i et interview med Radio4 Morgen.

”Det er jo en myndighedsvurdering. Det var, hvad vi kunne på det tidspunkt. Havde jeg ønsket, at vi kunne hjælpe meget mere? Ja selvfølgelig,” tilføjer han.

Jeppe Kofod fastholder, at han ikke havde nogen viden om, at respiratorerne ikke kunne bruges til covid-19 patienter.

Spørgsmål: Er det så kritisabelt fra myndighedernes side, at du tilbyder respiratorer til Italien, som ikke kan bruges til noget?

”Altså det handler om, hvad der egentlig kunne undværes på det tidspunkt fra det danske beredskab. Og herunder respiratorer, der indgår i det danske beredskab. Og jeg tænker, at respiratorer, der indgår i det danske beredskab, bliver tilbudt til det italienske beredskab. Jeg havde ingen viden om, hvorvidt de kunne bruges til covid-19 patienter eller ej. Så det er sådan set også nyt for mig,” siger udenrigsministeren.

Italien har modtaget hjælp og bistand fra en række lande under coronaepidemien.

Man har blandt andet modtaget sundhedspersonale fra intensivafdelinger i Norge og Rumænien, værnemidler fra Kina, håndsprit fra Østrig samt hundredvis af nye respiratorer fra Qatar.

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00