it-nedbrud rammer store dele af verden

Elena Rodriguez/Reuters/Ritzau Scanpix

Skrevet af

19. juli 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Adskillige lande er ramt af et omfattende it-nedbrud. I Danmark er blandt andet Hovedstadens Beredskab, DSB og SAS ramt.

De første meldinger kom fra Australien, hvor blandt andet politi, lufthavne, banker og supermarkeder ifølge ABC News er ramt.

Britiske BBC skriver også, at den engelske børs og flere amerikanske flyselskaber er ramt. Alle spanske lufthavne er også påvirket.

Ifølge flere medier skyldes nedbruddet tilsyneladende en fejl i forbindelse med en opdatering af antivirusprogrammet CrowdStrike. Opdateringen får computere, som bruger styresystemet Windows 10, til at gå helt ned. Microsoft, som står bag Windows, bekræfter, at selskabet er ramt.

Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, skriver på det sociale medie X, at man følger situationen tæt, og at nedbruddet med stor sandsynlighed skyldes en opdatering i netop CrowdStrike.

Det samme tror Mikkel Storm Jensen, der er militæranalytiker på Institut for Strategi og Krigsstudier. Han siger til Radio4 Morgen, at det her nedbrud nok hører til i kategorien ”uforudsete hændelser”:

- Hvis man deler cybertrusler op, så findes der stater, der angriber af forskellige årsager, der er kriminelle, der angriber for at tjene penge, hacktivister, der angriber for at få opmærksomhed. Og så er der bare uheld, hvor der sker ting, som man ikke havde forudset. Det kan fx være ved at udsende en opdatering, hvori der er fejl.

Hør hele interviewet med Mikkel Storm Jensen her:

Ifølge Mikkel Storm Jensen er vi nogenlunde rustet til hændelser som denne her i landet, så på nuværende tidspunkt er der ingen grund til panik. Men Danmark er et meget digitaliseret land, og derfor er vi naturligvis også mere sårbare end mange andre lande, når sådan noget her sker.

- Siden 2014 har staten implementeret forskellige strategier, og samtidig har EU tvunget medlemslandene til at gøre ret meget for at sikre den kritiske infrastruktur. Der er dog nogle lande, der er foran os. Det kunne være værre – men det kunne også være bedre, fortæller han.

Microsoft arbejder på at løse problemet og skriver på X, at man allerede nu ser ”vedvarende forbedringer.” Der er dog foreløbig ingen prognose for, hvornår Microsoft har løst problemerne.

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00