Israel: Ingen tegn på luftangreb ved hospital

EDITORS NOTE: Graphic content / TOPSHOT - People gather around bodies of Palestinians killed in a strike on the Ahli Arab hospital in central Gaza after they were transported to Al-Shifa hospital, on October 17, 2023. Israel and Palestinians traded blame for the incident, which an "outraged and deeply saddened" US President Joe Biden denounced while en route to the Middle East. (Photo by Dawood NEMER / AFP)

Skrevet af

18. oktober 2023

redaktion@radio4.dk

redaktion@radio4.dk

Der er ingen tegn på et luftangreb ved al-Ahli-hospitalet i Gazastriben, siger Israels militær, som onsdag har offentliggjort en videooptagelse, som skal bevise, at det var en raket fra Islamisk Jihad, som ved et uheld ramte sygehuset.

– Der er ingen kratre – intet, som kan antyde et luftangreb, siger det israelske militær og tilføjer, at Hamas overdriver antallet af dræbte og sårede ved hospitalseksplosionen.

– Beviserne, som vi deler med jer alle, bekræfter, at eksplosionen på hospitalet i Gaza var forårsaget af en Islamisk Jihad – raket, siger talsperson Daniel Hagari på et pressemøde i Tel Aviv.

På X (tidligere Twitter) har det israelske militær (IDF) onsdag morgen delt både en video med satellitbilleder og en lydoptagelse, der ifølge militæret beviser Israels uskyld.

Ingen andre end Israel har dog endnu vurderet bevismaterialets tyngde og troværdighed.

På videoen ses øjensynligt brande på det sted, hvorfra raketten angiveligt blev affyret.

Det israelske forsvar påpeger også, at der ikke er sket strukturelle skader på bygninger ved sygehuset, som ikke blev udsat for en direkte træffer.

Hør interviewet med Jotam Confino, som er journalist i Israel: 

Det israelske militær siger i en udtalelse til The New York Times, at hospitaler ikke er “militære mål”« for Israel.

– Militæret er ved at undersøge kilden til eksplosionen, og det prioriterer som altid præcision og pålidelighed, hedder det i en erklæring fra det israelske militær.

De palæstinensiske sundhedsmyndigheder i byen har sagt, at flere end 500 mennesker er dræbt. Dødstallet er ikke blevet bekræftet af uafhængige kilder.

De væbnede islamiske grupper Hamas og Islamisk Jihad skyder skylden for angrebet på Israel.

Rusland siger, at Israel bør lægge billedmateriale frem, som kan bevise, at landet ikke stod bag et angreb mod al-Ahli-hospitalet i Gazastriben tirsdag.

– Israel må fremlægge beviser i form af satellitfotos, hvis det ikke stod bag angrebet, skriver ministeriet.

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium Mari Zakharova siger til Radio Sputnik, at angrebet var “en forbrydelse – en umenneskelig handling”.

– Der er nogen, som åbenlyst forsøger at lægge skylden fra sig, men det er ikke nok, at man blot fremsætter kommentarer i medierne efter en sådan handling, så Israel og USA må fremlægge satellitbilleder, siger hun.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, opfordrer til “en meget grundig efterforskning af eksplosionen på hospitalet.”

Foto: Dawood Nemer/AFP/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00