Indsat tiltalt for drab under udgang: Nu skærper fængsler reglerne

Statsfængslet i Sønder Omme mandag 8. april 2002. Her til morgen skulle Kurt Thorsen være vågnet op i en celle i Sdr. Omme Statsfængsel for at afsone sin straf på seks års ubetinget fængsel for svindel med 3, 7 mia. kroner. Men faengselsopholdet blev udsat i sidste øjeblik. (Foto: CLAUS FISKER/SCANPIX NORDFOTO 2002)

Skrevet af

23. januar 2023

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Den mand, der er sigtet for et drab i Kolding nytårsnat, var på udgang fra fængslet. Det erfarer Radio4. Nu opfordrer Kriminalforsorgen i internt brev til skærpet kontrol med udgange.

Nytårsnat blev en 26-årig mand knivdræbt i Kolding by. Den sigtede er en voldsdømt, der var på udgang fra Sdr. Omme Fængsel. Det oplyser flere kilder til Radio4.

Den formodede gerningsmand, var på udgang fra fængslet, blot tre måneder efter han blev idømt en straf på 1 år og 8 måneder for at have holdt en kvinde indespærret i en lejlighed i syv en halv time, hvor han både tæskede hende og truede hende på livet.

12 dage efter drabet på åben gade i centrum af Kolding udsendte Kriminalforsorgen et notat til fængselsbetjentene i de danske fængsler.

I notatet står der, at der har ”vist sig et behov” for at få et “skærpet fokus på sikkerhedsvurderingen af dømte med en misbrugshistorik – herunder særligt dem som er dømt for personfarlig kriminalitet”.

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen, som Radio4 har fået, var hver femte af alle indsatte i de danske fængsler på udgang mellem jul og nytår i 2022.

Hanif Malik, barndomsven til den dræbte, Adan Tirow, mener, det er alt for mange.

– Det gør et samfund som Danmarks totalt utrygt. Skal man frygte at tage i byen? De her mennesker burde jo være buret inde, siger Hanif Malik til Radio4.

Hør hele interviewet med Hanif Malik i Radio4 Morgen her:

Af notatet fremgår det, at skærpelsen sker for at ”forebygge alvorlige fejl, som i værste fald kan betyde ny alvorlig kriminalitet, herunder personligfarlig kriminalitet”.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag fra Kolding. Derfor vil de heller ikke bekræfte, at der er en direkte sammenhæng mellem drabet, hvor en indsat er sigtet, og den skærpelse, de har lavet af reglerne. Goran Kreso, chef for klientsagsbehandling i Kriminalforsorgen bekræfter, at der er sendt et notat ud til alle fængselsbetjente.

– Vi har fundet det nødvendigt at skærpe det her fokus og pointere, at der skal være særlig opmærksomhed. Vi kigger løbende på udviklingen. Skrivelsen står ikke alene. Vi har iværksat en række andre tiltag, som skal styrke sagsbehandlingen, og det fokus vi har haft på sikkerheden, er jo heller ikke nyt, siger Goran Kreso til Radio4.

Hør hele interviewet med Goran Kreso, chef for Klientsagsbehandling i Kriminalforsorgen, her:

Afspiller nu

KRIMILAND

16:05
17:00