Ikke kun på Christiansborg: Byrådspolitikere også ramt af stress

Onsdag mødtes alle de nyvalgte aarhusianske politikere til valgperiodens første byrådsmøde. Når nye byrådsmedlemmer siger noget for første gang får de en mønt. Foto: Mads Andreas Frost

Skrevet af

13. februar 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Det er ikke kun på Christiansborg, arbejdspresset kan blive så stort, at politikerne må sygemelde sig med stress.

Det sker også i høj grad ude i kommunerne, hvor en rundspørge fra Altinget viser, at fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stressede.

Det skaber ikke bare et problematisk arbejdsmiljø, det er også et demokratisk problem.

Det mener kommunalvalgsforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

”Når mennesker er stressede, så arbejder de dårligere. Det er uanset, om man er bygningsmaler eller kommunalpolitiker. Derfor er der en fare for, at vores kommunalpolitikere får truffet nogle dårlige beslutninger,” siger han.

Du kan høre mere om, hvorfor det er problematisk for samfundet, at byrådspolitikerne føler sig stressede i interviewet med Roger Buch her:

I en stor tilbagevendende undersøgelse, der hedder det “kommunalpolitiske barometer,” oplyser landets kommunalpolitikere, at de typisk bruger omkring 18 timer om ugen på politisk arbejde.

En af de kommunalpolitikere, som på egen krop mærkede arbejdspresset og måtte sygemelde sig med stress, er Simon Nikolajsen Jørgensen.

Han er valgt for Socialdemokratiet i Billund Kommune og peger på, at modsat politikerne på Christiansborg, så har kommunalpolitikerne også et arbejde ved siden af.

Det siger han med reference til, at Venstres formand Jakob Elleman-Jensen i sidste uge sygemeldte sig på ubestemt tid.

”Det var en kombination af at være både kommunalpolitiker og have et fuldtidsjob ved siden af. Jeg ville gerne gøre det godt begge steder, og det fik bare læsset til at vælte,” fortæller han.

Hele interviewet med Simon Nikolajsen Jørgensen kan du høre her:

Rundspørgen fra Altinget, hvor fire ud af ti kommunalpolitikere føler sig stresset, er fra 2021 og foretaget umiddelbart inden kommunalvalget samme år.

Men under et år efter selvsamme kommunalvalg blev to byrådspolitikere fra Aarhus Kommune sygemeldt med stress.

Det fik den socialdemokratiske borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, til at reagere.

”Det gjorde indtryk på os, og derfor besluttede vi at prøve at gøre noget ved problemet – også inden det bliver til en sygemelding. I første omgang kan alle byrådspolitikere tale med en psykolog, og så har vi igangsat nogle andre initiativer, som skal forhindre, at problemet opstår,” siger han.

Også han mener – ligesom kommunalvalgsforsker ved Danmarks medie- og journalisthøjskole Roger Buch – at det er et stort problem for kommunalpolitikken i Danmark, at byrådspolitikkerne er stressede.

Du kan høre mere om, hvordan Jacob Bundsgaard forsøger at løse problemet i Aarhus Kommune – og på landsplan som næstformand i Kommunernes Landsforening – her:

Foto: Mads Andreas Frost/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00