Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet chikane online

Fie Hækkerup, nyvalgt folketingsmedlem for Socialdemokratiet, skriver under på en erklæring om at ville overholde Grundloven i Fællessalen på Christiansborg, onsdag den 16. november 2022.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

5. december 2022

luag@radio4.dk

luag@radio4.dk

Hver femte nyvalgte folketingspolitiker har oplevet at få enten hadefulde eller sexistiske kommentarer og beskeder online.

Det viser en ny rundspørge, som vi på Radio4 Morgen har lavet blandt de 64 nyvalgte danske folketingspolitikere, som 45 af dem har svaret på.

En af dem, der har været ufrivilligt omdrejningspunkt for opmærksomhed, er den nyvalgte folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Fie Hækkerup.

Hun er blandt andet blevet kaldt en “dum kælling” og en “skide fascist”, og så har hun også modtaget dickpics (billeder af mandlige kønsdele, red.) fra fremmede mænd i sin inbox.

“Det er ikke særligt rart. Men man får lidt teflonhud. Jeg har jo været vant til at se det fra min far, da han var i politik, hvor folk har kaldt ham en idiot. Det oplevede jeg jo allerede som barn”, fortæller hun.

Du kan høre hele interviewet med Fie Hækkerup her: 

At politikere er særligt udsatte, når det kommer til digital chikane, er ikke bare træls for den enkelte, men kan også udgøre et demokratisk problem.

Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der som ph.d. og seniorforsker ved Vive – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om netop digital chikane af politikere.

“Det kan tvinge dem, der er i politik, ud af det. Og det kan skræmme folk helt fra at stille op.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Tue Pedersen her:

For tidligere folketingspolitiker for SF, Özlem Cekic, kommer det ikke som en overraskelse, at de folkevalgte politikere udsættes for digital chikane.

Det samme oplevede hun, da hun tilbage i 2007 blev valgt ind til folketinget. Men i stedet for at ignorere og se bort fra de hadefulde beskeder, valgte hun at konfrontere menneskerne bag over en kop kaffe.

Oplevelser, der har givet hende en indsigt i, hvor hadet kommer fra, og et bud på, hvad der skal til for at stoppe det.

“Vi har alle sammen et ansvar i at stoppe den digitale chikane.”

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN