Herboende Somaliere sender børn på genopdragelsesrejse af frygt for dansk tvangsanbringelse

Skrevet af

23. juli 2025

Didde Venzel Frost

difro@radio4.dk

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Somaliere bosat i Danmark forsøger at undgå tvangsfjernede børn, når kommunens sagsbehandlere banker på døren. I stedet sender de dem ifølge en ny rapport på genopdragelsesrejser. - Et kæmpe problem, lyder det fra konsulent.

En række herboende somaliere sender deres børn på genopdragelsesrejse til hjemlandet, når de mistænker de danske kommuner for at ville tvangsfjerne dem.

Det viser en ny rapport fra Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme.

Rapporten konkluderer, at det er i forsøget for at undgå tvangsfjernelse, at de somaliske børn bliver sendt på disse rejser.

Men det er et kæmpe problem, fortæller Maria Avnskjold, der er sikkerhedskonsulent hos Region Hovedstaden og har behandlet flere af disse sager, til Radio IIII. For ofte er det fængselslignende rammer, der venter børnene.

- De ting, som de somaliske børn og unge bliver udsat for, når de kommer til udlandet, er så voldsomme og har så store konsekvenser for deres fremtidige liv.

- Vi taler om unge og voksne, som har haft lænker på eller er blevet slået så meget på fødderne, at de har svært ved at gå. De mister også danskkundskaber og generel tiltro til andre mennesker, når man er blevet snydt af sine allernærmeste til at komme til udlandet, siger Maria Avnskjold.

Hør interviewet med Maria Avnskjold her:

Rapporten fra Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme viser blandt andet, at der er en hel industri i Somalia for genopdragelsesrejser, hvor man kan bestille ophold hjemmefra via hjemmesider.

Det er svært at komme med præcise tal for, hvor mange, der sendes på genopdragelsesrejser fra Danmark til udlandet, men ifølge SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration) blev der i 2023 registreret 64 sager om genopdragelsesrejser.

Det er flere end årene før, men der kan være store mørketal.

Der er blevet gjort meget politisk de senere år for at forebygge og hjælpe børn hjem fra genopdragelsesrejser, men samtidig stiger antallet af sager. Fra 46 i 2021 til 64 i 2023.

En del af baggrunden for stigningen kan hænge sammen med magtesløshed blandt de herboende somaliere over for kommunerne i sager om mulig tvangsfjernelse.

- Nogle gange tror jeg, at forældrene oplever magtesløshed i forhold til, at dét, de i kommunerne kan præstere, ikke flugter med dét, de synes, er det rigtige. Derimod er det, de kan få i Somalia som disciplinær opdragelse og koranlæsning, noget, de hellere vil have.

Ifølge Maria Avnskjold ses genopdagelsesrejserne i flere længder. Det kan vare lige fra få måneder til over ti år. Nogle af børnene kommer endda aldrig tilbage til Danmark igen, konstaterer hun.

Radio IIII har forsøgt at kontakte flere forskellige somaliske foreninger i Danmark. Men ingen har haft lyst til at medvirke. En enkelt siger dog til baggrund, at han ikke kan genkende det billede, der bliver tegnet i rapporten.

Afspiller nu

Morgen

07:05
10:00