Folketinget har strammet grebet om danskere, der skylder penge til det offentlige, men de nye regler kritiseres for at stramme grebet om offentlige skyldnere for meget. Henning Faigh bliver trukket 74% af sin løn, men dækker ikke engang renterne.
Skylder du penge til det offentlige, kan du i dag se frem til, at din gæld bliver pålagt en årlig rente på 7,75%, som – modsat renten på for eksempel banklån, realkreditlån eller forbrugslån – ikke er fradragsberettiget.
Den rente kan i nogle tilfælde risikere at bringe skyldnere i en decideret håbløs situation.
Henning Faigh skylder godt 1,9 millioner kroner til det offentlige for manglende betalinger af skat og moms i hans nu lukkede virksomhed.
Han bliver hver måned trukket 74% af sin løn til skat og afdrag på gælden.
Men de mere end 9.000 kroner, der hver måned går til at afdrage på gælden, dækker ikke de månedlige renter. Derfor vokser hans gæld lige nu måned for måned.
- Jeg har været nødt til at sælge min gamle motorcykel for at have til dagen og vejen. Det kan godt være, at jeg næste måned igen må sælge noget, hvis jeg har mere at sælge, siger han.
Han understreger, at han gerne vil afdrage på sin gæld, men at han har behov for at få lavet en realistisk betalingsaftale, hvis det nogensinde skal lykkes.
- Vi skal alle sammen betale vores skat, men de her forhold ødelægger jo én. Jeg har ikke brugt pengene på store tatovering og rejser til Thailand. Jeg er en ganske almindelig dansker, der forsøger at få det til at løbe rundt. Men når de tager så meget, er det svært at få det til at fungere, siger Henning Faigh.
Du kan høre hele interviewet med Henning Faigh her:
Behov for individuelle vurderinger
Danskernes gæld til det offentlige er løbet løbsk. Hvor den samlede gæld i 2017 var på 109 mia. kroner, var den i 2022 på 152 mia. kroner.
Derfor har regeringen med et bredt flertal i ryggen strammet grebet om folk, der skylder penge til statskassen.
Det betyder for eksempel, at grænsen for, hvor meget Gældsstyrelsen må tilbageholde af din løn, hvis du skylder penge til det offentlige, er steget fra 40% til 60% - et beløb, som lægges oven i den skat, der også skal betales.
At gælden også pålægges en rente, er problematisk, mener Diana Mønniche, som er advokat og bestyrelsesmedlem i brancheorganisationen Danmarks Skatteadvokater.
Sidste år sænkede Folketinget ellers renten på offentlig gæld.
Hvor man tidligere fastsatte renten ved at lægge otte procent oven i Nationalbankens udlånsrente, lægger man i dag fire procent oven i. Det betyder, at renten på offentlig gæld i dag er på 7,75%.
Men reelt er renten højere, påpeger Diana Mønniche.
- Den rente, der løber på gælden, er ikke fradragsberettiget. Det vil sige, at gæld til det offentlige bliver væsentligt højere forrentet, end hvis du for eksempel har gæld efter en retssag, siger hun.
Mønniche hæfter sig desuden ved, at rentetilskrivningen ikke stopper.
- Når en privat kreditor indgår en afdragsordning med en skyldner, så stopper man typisk rentetilskrivningen, hvis aftalen ellers overholdes. Det bør Gældsstyrelsen også have mulighed for, siger hun.
De nye regler, vurderer Mønniche, kan i værste fald skabe en situation, hvor færre borgere motiveres til at blive komme i mål med deres gæld.
- Mange borgere vil jo gerne betale deres gæld til det offentlige. Men man kan være uheldig at stå i en økonomisk situation, der gør, at man ikke har mulighed for at betale gælden med den nuværende rente. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at man får en individuel vurdering, så borgere, der rent faktisk gerne vil, også får en motivation til at få afviklet deres gæld, siger hun.
Du kan høre hele interviewet med Diana Mønniche her:
Radio4 Morgen ville gerne have spurgt skatteminister Jeppe Bruus (S), om det er fair, at borgere som Henning Faigh kan se deres gæld vokse måned for måned. Men det har ikke være muligt.
Skatteministeriets presseafdeling henviser i stedet til Gældsstyrelsen, som ikke er vendt tilbage på henvendelsen.
Til Politiken siger Jeppe Bruus dog, at »I den rente er der også et element af retsfølelse. Det skal selvfølgelig have en konsekvens, når man skylder penge til det offentlige«.