Hedebølge i Spanien: “Det er ekstremt”

Strand i middelhavsbyen Sitges, syd for Barcelona. Fire spanier taler sammen stående i vandet for at blive kølet ned og kunne udholde temperaturen der er over de 30 grader

Skrevet af

14. juli 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Mens regnen siler ned og temperaturen ligger fast omkring de 20 grader herhjemme, så ser det helt anderledes ud længere sydpå. I Spanien er der lige nu hedebølge med over 40 grader mange steder i landet. Og det kan mærkes.

Simon Perera er dansk autotekniker i Costa Del Sol, hvor han har boet i to år. Og han kan skrive under på, at det er varmt i Spanien lige nu.

“Det er noget varmere nu, end det plejer at være på det her tidspunkt. Normalt er det i august, at det er så varmt her. Og der (i august, red.) holder de fleste ferie, også spanierne. Derfor er man lidt mere ramt af det,” siger han til Radio4.

Varmen påvirker derfor også arbejdsdagen.

“Normalt har håndværkere siesta mellem 14 og 16, men de fleste kommer ikke rigtig tilbage til arbejdet igen. De bliver hjemme, fordi det er så varmt. Så dagene bliver lidt kortere,” siger han.

Desuden betyder varmen også restriktioner på vand.

“Vaskehaller lukker i tidsrum, hvor man ikke kan bruge den. Nogle – hvis ikke alle – kommuner snart siger, at man ikke må putte vand i sin swimmingpool, for at spare på de ressourcer, der er. Nogle vandreservoirer, har jeg fået at vide, er tomme,” siger han.

Men varmen kommer ikke til at stoppe lige foreløbig. Det siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

“Det er en langvarig hedebølge, Spanien kommer til at opleve. Det er en fem grader varmere nu, end det normalt er her i juli,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med Simon Perera, der er dansk autotekniker i Costa Del Sol, og Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2, her

Den voldsomme varme mærker turisterne også.

“Det er intenst. Der er ingen tvivl om, at det er ret ekstremt, hvad vi oplever i år. Det er ikke kun Spanien, men nærmest faktisk hele Middelhavet. Mange danskere, der glæder sig til at komme fra det ustadige danske sommervejr, håber på 30 grader og poolferie. Men 40 grader i skyggen er ekstremt varmt. Nattemperaturerne kommer nogle steder ikke meget under 25 grader. Så har man svært ved at sove i Danmark, så får man nok udfordringer dernede, hvis man ikke har booket aircondition,” siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

Når Simon Perera, der bor i Costa Del Sol taler med turister, hører han også, at varmen presser dem.

“De fleste siger faktisk, at det er for varmt. De søger skyggen og drikker noget mere væske, tager på stranden og bruger den pool de har,” siger han.

Og temperaturstigningerne er nogle vi skal vænne os til. Det siger Andreas Nyholm, der er vejrvært på TV 2.

“Der er ingen tvivl om, at det er en tendens, vi ser over de sidste par år. Det er blevet markant varmere. Vi har allerede set  en gennemsnitligt stigning på 2 grader i Europa henover året. Det vi oplever nu, er noget der bliver hverdag frem mod 2050, og det kommer til at blive endnu mere ekstremt frem mod 2100. Så man skal indstille sig på, at det bliver meget ekstremt i Sydeuropa de kommende år,” siger han.

 

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

15:05
16:00