Harry Potter kan fejre 25-års jubilæum: “Bøgerne har fået mig til at kunne se lyset for enden af mørket”

HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHERS STONE [BR / US 2001] L-R, EMMA WATSON, DANIEL RADCLIFFE, RUPERT GRINT HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHERS STONE [BR / US 2001] L-R, EMMA WATSON as Hermione Granger, DANIEL RADCLIFFE as Harry Potter, RUPERT GRINT as Ron Weasley

Skrevet af

24. juni 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Harry Potter-bøgerne er med flere end 500 millioner solgte eksemplarer den bedst sælgende bogserie nogensinde. I denne weekend er det 25 år siden, at den første bog – ”Harry Potter og de vises sten” – udkom.

Det jubilæum bliver markeret af Harry Potter-fans i hele verden. Én af dem er Christina Klostergaard, der som ung fandt hjælp til at klare tilværelsen i troldmandsuniverset.

“Når der har været mørke tider, så har man kunnet se lyset for enden. Jeg blev moppet i folkeskolen, og der kunne jeg jo se, at Neville (overvægtig og kluntet karakter i bogen, red.) kom ud på den anden side og blev en rigtig stærk karakter. Det betød, at jeg kunne se frem og holde fast i mine egne styrker. Selvom jeg ikke er klog på alle punkter, så er jeg også god nok og kan godt have venner – ligesom Neville,” siger hun.

Hør hele interviewet med Harry Potter-fan Christina Klostergaard her:

Der findes imidlertid mange, der har det som Christina Klostergaard. Harry Potter-bøgerne har nemlig haft stor indflydelse på generationer af børns lyst til at læse, fortæller Anna Karlskov Skyggebjerg, der er forsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

“Harry Potter-bøgerne har som fænomen givet et ordentligt boost til børns læselyst. Nu er vi på 25. år, og man kan stadig se, at Harry Potter optræder i top 10 over, hvilke bøger børn bedst kan lide,” siger hun.

Hør hele interviewet med ekspert i børns læselyst, Anna Karlskov Skyggebjerg, her:

Afspiller nu

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

07:05
08:00