Der er godt nyt for forældre, der drømmer om at få børn nummer to via fertilitetsbehandling.
Regeringen og Danske Regioner har nemlig indgået en aftale om at indføre skatteyderbetalt hjælp til barn nummer to til kvinder og par, som har brug for fertilitetsbehandling.
Det skriver TV 2.
Aftalen glæder formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S).
- For vores samfund betyder det meget, at der bliver født mange børn. Det gør, at vi kan opretholde et fødselstal og vi kan blive ved med at være mange danskere, siger han til Radio4 Morgen.
Danske kvinder fødte lige under 1,5 barn i snit i 2023. Det er langt under de 2,1 barn, der skal fødes, før en befolkning kan opretholde sig selv.
- Det er kæmpe stort for de enkelte familier, at de kan få de børn, de gerne vil have. Men det er først og fremmest glædeligt for de familier, der gerne vil have barn nummer to ved det hjælp af det offentlige, tilføjer Anders Kühnau.
Hør interviewet med Anders Kühnau her:
Allerede i sin nytårstale bebudede statsminister Mette Frederiksen (S), at der i år var mere hjælp på vej til ufrivilligt barnløse.
Det er den aftale, der nu er landet og som fra december bliver til virkelighed.
For de danske regioner venter der derfor en udfordring i at holde ventetiderne nede på et lavt blus, nu hvor flere kan få hjælp til den anden graviditet via det offentligt.
I dag skal man nemlig på Rigshospitalet vente fire-fem måneder på at komme til forundersøgelse på fertilitetsklinikken. I Nordsjælland er det fem-seks måneder, og på Hvidovre hospital er ventetiden mere end seks måneder.
- Det vil med aftalen betyde flere behandlinger. Og den her aftale kan ikke garantere, at vi kommer ned på et vist niveau. Men den forpligter en styrkelse af kapaciteten inden for det offentlige og at bruge den private kapacitet i betydeligt grad, forklarer Anders Kühnau.
Peter Humaidan er fertilitetsprofessor på Aarhus Universitet og klinisk professor på Fertilitetsklinikken i Skive.
Han tror ikke på, at den nye aftale vil ændre det faldende fødselstal i Danmark.
- At vi i fertilitetskredse skulle være i stand til at ændre det faldende fødselstal her i landet, der må jeg skuffe Anders Kühnau, konstaterer han og uddyber:
- Vi står for 10-11 procent af de børn, der bliver født. Så det er sådan set de resterende 90 procent, der godt kan få børn, som skal opmuntres til at få barn nummer to eller ligefrem barn nummer tre eller fire, siger han.
Hør det fulde interview med Peter Humaidan her:
Ifølge Peter Humaidan er der derfor tale om positiv symbolpolitik fra regeringens side.
- Det her er et politisk symbol, som er glædeligt for dem, der er barnløse. Men det kommer ikke til at ændre noget stort for det danske samfund, mener han.
Regeringen har afsat 150 millioner kroner årligt til det nye tilbud om hjælp til barn nummer to.