Forsvarsordførere: Utrygt og bekymrende at Forsvaret ikke delte viden om forureninger

Flyvestation Skrydstrup - Et af de udpegede steder til at isolere eventuelt virus ramte. Torsdag den 27 februar 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

30. november 2021

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Forsvarsordførere kritiserer Forsvaret og kræver en forklaring af forsvarsminister Trine Bramsen (S). Kritikken kommer efter Radio4 og Avisen Danmarks afsløringer af, at Forsvaret i flere tilfælde ikke har delt viden om sine forureninger med de kommuner, som skal føre miljøtilsyn.  

Støttepartierne SF og Enhedslisten retter sammen med ordførere fra Konservative og Venstre endnu engang kritik af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. 

Det sker, efter at Radio4 og Avisen Danmark mandag kunne afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har undladt at dele viden om sine PFAS-forureninger med de kommuner, der skal føre tilsyn med området.  

– Jeg synes, det er meget bekymrende, at man ikke sender de her oplysninger videre til tilsynsmyndighederne, siger forsvarsordfører for SF Anne Valentina Berthelsen. 

Hos De Konservative får det også panderynkerne frem, og forsvarsordfører Niels Flemming Hansen “stiller sig uforstående overfor Forsvars praksis i den her sag.” 

Christoffer Melson, vikarierende forsvarsordfører for Venstre er mildest talt heller ikke imponeret over Forsvarets ageren. 

– Det understreger det billede vi har af, at Forsvaret har håndteret det her på en meget utilfredsstillende måde og fortsætter med at gøre det. Det virker meget kritisabelt. Vi vil grave os ned i det og spørge ministeren, hvad der foregår. Indtil videre har det været svært at få ministeren i tale, og det er derfor, vi har kaldt ministeren i samråd, siger han.  

På fredag er forsvarsminister Trine Bramsen og miljøminister Lea Wermelin indkaldt til et samråd om PFOS-forureninger på statens arealer. Her ønsker forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF), at Trine Bramsen redegør for Forsvarets handlinger. 

Også forsvarsordfører hos Enhedslisten Eva Flyvholm vil spørge Trine Bramsen ind til sagen til samrådet på fredag. 

– Jeg ved ikke hvorfor, at disse ting ikke er sendt videre, men der kan ikke være nogen tvivl om, at vi skal sørge for, at Forsvaret giver alle de oplysninger, der er nødvendige til kommunerne, siger Eva Flyvholm og uddyber sin kritik:  

– Det tegner ikke et særligt betryggende billede, at der faktisk er kommuner, som ikke får de informationer, de har brug for. Og den her sag er rigelig alvorlig i forvejen, afslutter Eva Flyvholm.  

SF vil til bunds i sagen

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har forklaret sig med, at der ikke er truffet et bevidst valg om ikke at dele informationerne. Styrelsen forklarer, at informationerne er omtalt og konklusionerne fremlagt ved flere møder og ved oplæg for kommuner og regioner. Det billede kan ingen af de implicerede kommuner dog genkende. De afviser alle at have deltaget i møder, hvor informationerne er kommet frem.  

Det faktum, at kommunerne afviser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse forklaring, afkræver nogle svar fra Forsvarsministeren, mener Anne Valentina Berthelsen.  

– Når sagen bliver fremlagt på den her måde, og Forsvaret reagerer, som de gør, så kan man jo ikke lade være med at spekulere på, om de siger sandheden. Det må vi have forklaret, og så må vi tage den derfra. Jeg synes, det lyder meget kritisk det her, fortæller Anne Valentina Berthelsen.  

Venstres forsvarsordfører Christoffer Melson er også bekymret over Forsvarets forklaring, som kommunerne ikke kan genkende, og det faktum, at Forsvaret ikke ønsker at forklare, hvilke møder, der er tale om, eller hvilke dele af rapporten, som skulle være blevet delt. 

– Der er en masse ting, der ikke ligefrem er betryggende. Det er utrygt for os, men især for de borgere der bor i nærheden. Vi forventer at få en forklaring, siger han. 

En del af kritikken har også gået på, at Forsvaret ikke nødvendigvis er forpligtet til at sende dokumenterne, før tilsynsmyndighederne spørger om det. Af den årsag er både Enhedslisten og SF parate til at se på, om lovgivningen skal tilpasses.  

– Det kan være, at reglerne er for dårlige her. Det synes jeg også er noget af det, der skal ses på i forbindelse med hele PFOS-sagen her, siger Eva Flyvholm.  

Selvom Anne Valentina Berthelsen vil lade det være op til eksperterne at vurdere, hvordan reglerne skal skrues sammen, så mener hun, at de skal kigges igennem. 

– Med situationen taget i betragtning, så mener jeg godt, at man kan argumentere for, at der er nogle regler her, der burde være mere generelle og at sådanne informationer skal fremsendes, siger Anne Valentina Berthelsen.

Christoffer Melson mener, at Forsvaret som offentlig myndighed bør gå foran, når det handler om at dele viden, som kan være vigtig for tilsynene. Samtidig undrer han sig over Forsvarsministeriets måde at håndtere PFAS-problematikken på. 

– Vi ved endnu ikke, om ministeren har tænkt sig at tage de her ting alvorligt og begynde at foretage sig noget. Det er en meget speciel sag, hvor der ikke rigtig er nogen, som tager ansvar, siger han.  

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kom med en skriftlig kommentar til Avisen Danmark og Radio4s artikel mandag: 

– Enhver form for forurening skal ses på med største alvor. Jeg har i den forbindelse forventning om, at relevante myndigheder håndterer kommunikationen med tilsynsmyndigheder. 

Miljøminister Lea Wermelin har tidligere givet udtryk for, at der i kølvandet på sagerne med PFAS-forureninger blandt andet skal ses på reglerne omkring tilsyn. 

– De relevante myndigheder er i fuld gang med at danne det store overblik over omfanget af forurening. Når vi har det på plads, er det helt naturligt at se nærmere på reglerne. Her er udenlandske erfaringer med lignende forureninger relevante at have med, og det kommer vi til at dykke ned i, skrev miljøminister Lea Wermelin til Avisen Danmark og Radio4 i staten af november. 

 

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00