Det skal være slut med brandskum, der indeholder giftstofferne PFAS. Det har Forsvarsministeriet besluttet. Men udfasningen af brandskum med PFAS vil næsten ingen effekt have på forureningerne på Forsvarets arealer, vurderer to eksperter, Avisen Danmark og Radio4 har talt med. De efterlyser andre og mere gennemgribende tiltag, hvis problemet skal løses.
Forsvarsministeriet vil udfase brandskum med giftige PFAS-stoffer i. Det oplyser ministeriet til Radio4 og Avisen Danmark.
Brugen af brandskum med PFAS-stoffer til brandøvelser har i løbet af årtier ført til store forureninger med stofferne på blandt andet Forsvarets flyvestationer, hvor forureningerne har spredt sig til grundvandet. Derfor er det ifølge to eksperter også positivt, at giftstofferne nu udfases. Men de advarer om, at tiltaget kun vil få en minimal effekt på forureningerne på Forsvarets arealer.
Det skyldes blandt andet, at der i rapporten ”Udfasning af PFAS-holdigt skumvæske i Forsvarsministeriets koncern” fra 2021 står, at brandskum med PFAS i forvejen er stort set udfaset, og at det på Forsvarets flyvestationer i dag kun bruges ”meget sjældent” og altså ikke til brandøvelser.
– Du får rent faktisk ikke en særlig stor effekt ved totalt at udfase PFAS i brandskum. Der er en lille effekt, der, som årene går, også vil vise sig som en god investering. Men det klart største problem er de mange kilogram, som allerede er i jorden og nogle steder i grundvandet, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og uddyber:
– Vi er bekymrede for millardendedele af gram, så det er stoffer, som er meget giftige. Vi kan ikke bare afskrive de stoffer, vi har brugt for 20 år siden, for de er der endnu og bevæger sig stille og sikkert ned til for eksempel Karup Å og ned i drikkevandsboringer. Det er det, vi skal have styr på.
Lektor: Mere tryghed og mindre forurening
Lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet Bjarne W. Strobel, ser udfasningen af brandskum med PFAS som et skridt på vejen mod mere tryghed til brandmændene og mindre forurening i fremtiden.
– Men det ændrer ikke på den eksisterende forurening. Den er jo fuldstændig upåvirket af, at man holder op med at hælde mere derud, det har ingen effekt. På den historiske forurening, hvor der brugt enorme mængder PFAS, der skal man lave afværgeforanstaltninger for at få det løst, forklarer Bjarne W. Strobel overfor Avisen Danmark og Radio4.
Vikarierende forsvarsordfører for Venstre, Christoffer Aagaard Melson, savner konkrete planer:
– Vi har bedt om, at man laver en plan for, hvordan man vil oprense stofferne og forhindre, at de spreder sig yderligere i grundvandet. Den plan venter vi på endnu, siger han til Radio4 Morgen.
Hør interviewet med vikarierende forsvarsordfører for Venstre, Christoffer Aagaard Melson her:
Problemet med PFAS stofferne er udover deres giftighed, at de ifølge eksperterne er stort set unedbrydelige. Derfor vil forureningerne på Forsvarets Flyvestationer, som allerede har spredt sig til grundvandet, en å, en bæk og en sø, fortsætte med at sprede sig, indtil der renses op eller laves afværge.
I Norge stoppede forsvaret med at bruge brandskum med PFAS i på flystationernes brandøvelsespladser i 2015. Samtidig begyndte det norske forsvar at oppumpe PFAS-forurenet vand tilbage i 2012 og siden 2018 har de gravet mange tusinde tons forurenet jord op på fem flyvestationer. På flyvestationen i Rygge blev 70-80 procent af PFAS-stofferne fjernet ved masseopgravningen, mens renseanlæggene fjerner 75-90 procent af PFAS-stofferne.
I Danmark er der ikke lavet et eneste afværgetiltag på de tre militære flyvestationer. Det på trods af at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i et notat fra 2019, som Avisen Danmark og Radio4 har fået aktindsigt i, anbefalede at begynde at rense op, fordi Forsvarsministeriet ellers risikerede påbud eller erstatningssager fra berørte borgere.