Forsker advarer: Politikere bør fjerne TikTok fra folketingstelefon

The TikTok app is seen for download in the App Store on an iPhone in this photo illustration in Warsaw, Poland on 05 October, 2022. The social app TikTok has reported a 1 billion dollar turnover last year in international markets, a 477 percent increase over the previous year's results. (Photo by Jaap Arriens / Sipa USA)

Skrevet af

20. oktober 2022

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

En kinesisk app er stormet frem under valgkampen, men det kan ende som et stort problem, at den omdiskuterede app er havnet på flere folketingstelefoner, advarer ekspert.

Selvom det omdiskuterede sociale medie TikTok flere gange har fået massiv kritik for at høste store mængder data fra brugerne, har medlemmer af Folketinget hentet den kinesisk ejede app ned på deres folketingstelefoner.

Men det kan være et stort sikkerhedsmæssigt problem, mener André Ken Jakobsen, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på SDU og forsker i hybrid krigsførelse og avanceret teknologi som f.eks. TikTok.

Ifølge ham risikerer politikerne nemlig at sende en stor mængde data fra deres folketingstelefoner videre til det kinesiske styre, fordi TikTok får adgang til et hav af oplysninger fra brugernes mobiler.

Her kan du høre historien i Radio4 Morgen – og hele interviewet med André Ken Jakobsen:

Det sociale medie har tidligere fået massiv kritik for at udgøre en sikkerhedstrussel i bl.a. USA, der har overvejet at indføre et decideret forbud mod TikTok. For nylig slettede det britiske parlament også sin profil på det sociale medie. Ifølge BBC var flere medlemmer af parlamentet bekymret for datasikkerheden på TikTok.

Lige nu undersøger de irske myndigheder også det sociale medie, som har planer om at åbne et datacenter i Irland.  Ifølge Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er der flere ubesvarede spørgsmål om sikkerheden bag TikTok, som han håber, at den irske undersøgelse kan give svar på.

“Det risikable er jo, at hvis der er en bagdør, hvor der bliver overført personoplysninger, så ville man i teorien kunne lave en profilering af europæere i Kina. Det vil sige, at man (via data, red.) måske kan gå ind og profilere folk i forhold til, hvilket tilhørsforhold de har, hvilke seksuelle præferencer de har, og om de laver et eller andet odiøst, som kan bruges til at afpresse dem,” siger Henning Mortensen.

Ikke nogen god idé

På SDU er André Ken Jakobsen særligt bekymret over, at kinesisk lovgivning ifølge ham giver styret i Kina mulighed for at tvinge f.eks. selskabet bag TikTok til at udlevere data. Han betegner det sociale medie som ”en efterretningsplatform, der suger data og overvåger sine brugere.”

“Det er ekstreme mængder af data, som den her app har adgang til på din telefon. F.eks. tjekker den hele tiden, hvor du er. Én gang i timen spørger den: hvor er du egentligt henne? Det er grænseoverskridende nok i sig selv, forklarer han.

Vil du anbefale danske politikere at have TikTok på deres folketingstelefon?

“Nej. Simpelthen nej. Det er ikke nogen god idé. Hvis det endeligt er, at man skal bruge den her app som et arbejdsredskab, bør man under alle omstændigheder installere det på en telefon, der er ”en TikTok-telefon,” hvor man ikke har andet installeret eller har andre konti på, siger eksperten.

En af de politikere, der bruger TikTok og har installeret appen på sin folketingstelefon, er Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF.  Hun er klar over, at TikTok har fået kritik for håndteringen af brugernes data, men hun mener ikke, at der er grund til bekymring. Derfor er hun heller ikke klar til at slette appen fra sin folketingstelefon.

Her kan du høre interviewet med Karina Lorentzen Dehnhardt:

Foto: Jaap Arriens/SIPA/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00