Speciallæge vil have indført negativ test som adgangskrav ved indendørs arrangementer

Masser af counterstrike og ikke mindst Astralis fans på plads i Royal Arena. Kæmpe counterstrike turnering i Royal Arena.

Skrevet af

7. december 2021

En julefrokost i Viborg Kommune har vist sig at være en superspreder-begivenhed; 53 ud af 150 deltagere ved festen var smittet med Omikron-varianten. Og smitte med Omikron-varianten ved en koncert i Royal Arena har betydet at 10.000 tilskuere er blevet opfordret til at blive testet som nærkontakt.

Begivenheder som disse har fået Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og anæstesilæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, til at råbe op.

“I Danmark har der været store begivenheder med voldsom smitte på trods af højt vaccinationstal, så der er noget, der tyder på, at man kan smitte, selvom man er vaccineret. Det man skal huske er, at vaccinen ikke dækker mod, at man får virus ind i munden og har den i munden og kan bruge den videre, så selvom man heldigvis ikke bliver nær så syg, når man er vaccineret, så gør de her supersprederbegivenheder, at man bliver nødt til at tænke anderledes”, siger han til Radio4 Morgen.

Han mener, at man bør indføre en negativ test som adgang til indendørs arrangementer:

“Vaccinepasset er stadigvæk afgørende, også når man mødes i små selskaber i familien og sådan noget, men til store begivenheder i lukkede rum, der mener jeg, at man skal sadle hesten en lille smule om og enten blive testet inden eller bruge selvtest, så man er så sikker, som man kan blive, på at smitten ikke kommer ind til de her begivenheder”, siger han til Radio4 Morgen.

Der er ikke kun ved de helt store arrangementer, hvor en negativ test burde være adgangskravet, mener han:

“Jeg tænker, når en hel restaurant er fyldt op med julefrokost, jeg tænker 30-40 mennesker, der er samlet på et kontor, jeg tænker også de helt store begivenheder, hvor mange tusind mennesker er samlet. Så jeg tænker i virkeligheden, at når man begynder at komme ud over den nære familie og vennekreds men mødes med en masse fremmede mennesker, så synes jeg man skal stærkt overveje at indføre, at man tager en selvtest eller har en frisk kviktest, inden man deltager i arrangementet”, siger han.

Han synes, det er vigtigt at gøre noget nu for at beskytte samfundet:

“Jeg vil simpelthen beskytte samfundet mod at blive lukket ned igen. Vi har en voldsom spredning af smitten i øjeblikket, hospitalerne er ikke voldsomt pressede med covid nu, men vi kravler der op af igen med indlæggelsestallene. Heldigvis, når folk er vaccineret, bliver de ikke så syge, men når smitten spreder sig voldsomt i samfundet, så kan vi havne i en situation, hvor vi skal til at tale om nedlukning igen, og det mener jeg, vi skal gøre alt for at undgå”, siger han.

Hør interviewet med Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og anæstesilæge på Sjællands Universitetshospital i Køge, her:

Afspiller nu

TALENTLAB HIGHLIGHTS

01:55
02:10