Forældredilemma: Skal man snage i børns onlineliv, eller har de ret til privatliv?

Skrevet af

24. februar 2022

ksm@radio4.dk

ksm@radio4.dk

Forældre skal stå tidligt op, hvis de vil beskytte deres børn mod digitale krænkelser

Det vrimler med nøgenbilleder og hacking blandt børn og unge, og den korte historie er, at ingen af delene ser ud til at forsvinde. Tværtimod.

Derfor spiller forældrene en stadig større rolle i at forhindre digitale krænkelser mod deres børn. Og en tidlig interesse er vejen frem, hvis man vil undgå krænkelserne, også selvom vejen derhen er fyldt med dilemmaer. Det mener blandt andre Jonas Ravn, der er seniorrådgiver hos Center for Digital Pædagogik.

– Man skal helst undgå at snage som forælder. Men når man har givet sit barn en telefon, så har man også et ansvar. Så nogle gange ER man nødt til at snage. Hvis man har en mistanke om, at der foregår noget forkert, så skal man veje det op mod sine moralske overvejelser og forsøge at finde ud af, hvad der foregår, siger Jonas Ravn.

Center for Digital Pædagogik har, i samarbejde med Medierådet og et fælles ungepanel bestående af unge i 8. klasse, udviklet et budskab til forældrene: Drop forhøret, men spørg gerne. Forældre skal med andre ord pakke den løftede pegefinger væk og i stedet interessere sig åbent for det, barnet laver. Og gerne så tidligt som muligt.

– Hvis man begynder med at skælde ud over, at TikTok er noget bras, så er muligheden for, at barnet vil fortælle om det, der foregår, ikke særlig stor. Men hvis man viser oprigtig nysgerrighed på et tidligt tidspunkt og lader barnet vise de ting, det er optaget af, så kan man i den samme snak også tale om passwords, sikkerhed og digitale krænkelser, siger Jonas Ravn.

Flere hundrede unge får hacket profiler og delt nøgenbilleder

De unges lemfældige omgang med sikkerhed og koder afviger ikke synderligt fra de voksnes. Men i kombination med blandt andet nøgenbilleder, der ofte ligger på de unges forskellige profiler, er de lette ofre for hackere.

Det mener Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet. For jo flere oplysninger og privat materiale, der ligger på telefoner og SoMe, jo bedre vilkår har angriberne, og de er også voksende i antal. Men hvor mange unge, der udsættes for hackere i Danmark, er uklart ifølge professoren.

– Problemet er, at vi har ikke tal på omfanget, og mørketallet er desuden stort, fordi mange unge ikke vil melde det. De skammer sig, uanset om det drejer som om nøgenbilleder eller om, at de er blevet snydt for penge.

Hacking og deling af unges nøgenbilleder har den seneste måned skabt overskrifter af flere omgange. I mandags begyndte en omfattende retssag om hacking mod flere end 500 unge kvinder fra hele landet, angiveligt begået over en ti-årig periode af en nu 27-årig mand fra Herning. Manden er blandt andet tiltalt for at hacke unge kvinders forskellige profiler og dele deres private og ofte intime billeder på nettet, ofte uden deres viden.

Og for godt en måned siden blev en anden omfattende sag om hacking mod unge kvinder afsluttet ved retten i Holbæk. Også her havde en nu 22-årig mand gennem flere år hacket, truet og chikaneret unge kvinder, som oplevede, at deres intime billeder blev stjålet fra deres profiler på for eksempel Snapchat, Messenger og Instagram. Manden blev idømt to år og tre måneders fængsel, og sagen er afdækket i Radio4s podcast ”Hackeren iblandt os” i formatet Radio4 Undersøger, der også sendes i dag 13.05 på radiokanalen.

Voksne skal være til stede

Det er ikke kun i store retssager som de to seneste, at børn og unge udsættes for digitale krænkelser. I en Rambøll-undersøgelse fra januar for Red Barnet, angiver hvert tredje barn mellem 9 og 12 år, at de har oplevet digitale krænkelser. Og for unge mellem 13 og 17 år er det hver anden.

Per Frederiksen, psykolog hos Red Barnet, peger på, at det er forældrene, der har ansvaret for at undgå krænkelser. At det er umulig opgave for barnet selv at løfte.

– Vi har som voksne et kolossalt ansvar. Og det gælder alle voksne, der er omkring børnene i den her alder. For vi ved, at det finder sted, og det er umuligt for børnene selv at stoppe den her type krænkelser, når først de finder sted. Ligesom vi ikke sender børn og unge alene ud i trafikken, så skal de heller ikke være alene på nettet. Også her skal de voksne være til stede.

Hør andet afsnit af “Hackeren iblandt os” her:

 

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00