Folkeskoler i kirkeligt juledilemma

Juleafslutning med krybbespil for børnehavebørn i Ringkøbing Kirke. Foto: Morten Stricker.

Skrevet af

23. december 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Tusindvis af skoleelever har de seneste dage været i kirke.

På mange af landets skoler er det nemlig en fast tradition at slutte den sidste dag før juleferien med en tur i den lokale kirke.

Men det er at påtvinge børn kristendommen. Det mener Rachel Rukov fra København, som er mor til en dreng i 5. klasse.

”De lytter på en præst, der fortæller om kristendommen, uden at der er en nøgtern fortælling udenom. Det, synes jeg, er indoktrinering.”

Du kan høre mere om hvorfor Rachel Rukov mener, at skolerne burde genoverveje kirkegangen her:

Rasmus Edelberg er landsformand i Skole og Forældre, som organiserer landets skolebestyrelser, og han deler ikke Rachel Rukovs tolkning af skolernes kirkebesøg.

Han mener, det har en oplysende effekt, og at det sjældent kan være en dårlig ting.

”Det er jo med til at lære børnene, hvad en kirke og en præst er. Hvis de ikke er blevet fortalt det hjemmefra, kan de stifte bekendtskab med det selv – og derfra tage stilling til det.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Beslutningen om at bruge kirkerne til juleafslutning tages ude på den enkelte skole. Derfor er det ikke ulamindeligt, at der i samme kommune er forskellige traditioner fra skole til skole.

Selvom det er et besøg i en kirke, er selve forestillingen anderledes end en klassisk kirkelig handling. Præsterne tænker i høj grad over, hvilken prædiken de holder, alt efter hvem som er i kirken.

Det fortæller teolog og generalsekretær i Folkekirke & Religionsmøde, Ane Kirstine Brandt, på baggrund af en undersøgelse om præsternes juleafslutning for skolebørn.

”Vi kan se, at præsterne er meget opmærksomme på, hvordan de fortæller historierne. De ved godt, at der i kirken til en skole-juleafslutning sidder børn, som er meget kristne, og nogen som er lidt kristne. Der kan også være både muslimer og ateister, og prædiken vil typisk være derefter.”

Du kan høre hele interviewet med Ane Kirstine Brandt her:

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Parterapi

14:05
15:00