Først da Mozhgan Gerayeli kaldte sig Karen Jensen, kom hun til jobsamtale

Skrevet af

3. februar 2022

idk@radio4.dk

idk@radio4.dk

Et lovforslag om at gøre det forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder er på vej. Men spørger man iranske Mozghan Gerayeli, kan man også blive fravalgt på sit navn.

Det skal være forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder, når de søger job.

Sådan lyder et lovforslag, der førstebehandles om en uge. Det vil ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sikre, at ældre ledige ikke bliver valgt fra på grund af deres alder.

Mozhgan Gerayeli er dog en af dem, der mener, at man også kan blive fravalgt på grund af sit navn. Sådan er hendes egen oplevelse. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

Hun kom fra Iran til Danmark, da hun var 21 år gammel. Her tog hun en softwareingeniøruddannelse.

I dag har hun sit eget firma Mozhi Consulting, hvor hun som coach blandt andet har hjulpet udenlandske akademikere i Frederiksberg Kommune med at få job. Selv har hun også oplevet at blive fravalgt af en mulig arbejdsgiver på grund at sit navn.

”Efter jeg fik alle de afslag, så tænkte jeg: Hvad er der gået galt? For jeg er den samme person, som tidligere er blevet headhuntet. Så tænkte jeg, nu skifter jeg mit navn,” fortæller Mozhgan Gerayeli i ‘Radio4 Morgen’.

Så sendte hun to ens ansøgninger til to forskellige virksomheder. Det ene sæt var underskrevet med hendes eget navn og Karen Jensen.

Det andet sæt med eget navn og Jens Jensen.

”Mozghan fik begge steder afslag, men Karen og Jens blev begge inviteret til samtaler. Og CV’et var fuldstændig det samme,” siger hun.

Mozghan Gerali endte dog ikke med at tage til nogle af samtalerne, men fortalte arbejdsgiverne om eksperimentet over telefonen.

Hun pointerer dog, at hun igennem sit konsulentarbejde har mødt mange mennesker, der har været ude for at blive fravalgt på flere forskellige parametre.

”Alderen, etnicitet, hvis du har en form for handicap, eller hvis du er kvinde. Der er så mange forskellige barrierer, når det gælder jobsøgning,” siger hun.

NaN:NaN
NaN:NaN