I Nordjylland bliver coronasmitte på minkfarmene ved med at opstå – uden nogen kan forklare, hvor det kommer fra.
De oplagte smitteveje er blevet undersøgt; gennem mennesker og foderet, og der bliver brugt kæmpestore ressourcer på at stoppe det.
Imens stiger smitten eksplosivt, og det efterlader Fødevarestyrelsen med en ret stor corona-hovedpine.
37 minkfarme i Nordjylland har coronasmittede mink – et tal, der stiger, uden smittekæden kan opspores.
Derfor vil Fødevarestyrelsen nu flere metoder i brug.
Der fortæller Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef og sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til Radio4 Morgen.
”Vi vil gerne finde kilden. Vi går hele vejen rundt om hver enkelt besætning for at se på, hvordan smitten kan komme ind i besætningen,” siger Nikolas Kühn Hove og fortsætter:
”I og med, at vi ikke kan forklare hver enkelt minkfarm af de mange 37 besætninger, er vi nødt til at finde ud af, om der er nogle andre steder og smitteveje, vi ikke kender til,” siger Nikolas Kühn Hove.
Der findes over 1200 minkfarme i Danmark, som Fødevarestyrelsen holder øje med. Men det er kun i Nordjylland, at der er smitte. Senest blev en minkfarm på Læsø også ramt af smitte.
Fødevarestyrelsen har ikke noget bud på, hvorfor det primært er på minkfarme i Nordjylland, der er opstået smitte.
”Det er der ikke nogen specifik forklaring på. Vi har snakket med vores kolleger i Holland, som har meget længere tids erfaring med covid-19 i minkfarme. Og de kan genkende billedet af, at udbruddet sker lokalt, uden at der er en naturlig forklaring på det,” siger Nikolas Kühn Hove til Radio4 Morgen.
Hør hele interviewet med beredskabschef og sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, i Radio4 Morgen her:
Foto: Sergei Grits/Ritzau Scanpix