566 lægehuse er blevet bedt om at betale 19,5 millioner kroner tilbage til regionerne. 6 ud 10 af lægehusene, som har modtaget kravet, nægter dog at tilbagebetale pengene.
De 566 lægehuse har mellem juni 2020 og marts 2021 modtaget op mod 24,5 millioner kroner i honorarer for at sende negative testsvar via e-mail på deres patienters coronaprøver. En simpel og faktuel oplysning, som langt de fleste patienter på egen hånd vil kunne finde – kvit og frit – på sundhed.dk.
Hver gang lægerne udsendte svar til borgerne modtog de 45,72 kroner igennem ordningen fra regionerne.
Regionerne kræver ikke alle 24,5 millioner kroner tilbage, da de anerkender de praktiserende lægers behov for at udsende svar, når det var ”fagligt indiceret” til blandt andet patienter med manglende digitale færdigheder.
Tilbagebetalingskravet lyder altså på 19,5 millioner kroner. 328 lægehuse har imidlertid sendt indsigelser mod tilbagebetalingskravet fra regionerne. Det viser aktindsigter som Radio4 Morgen har søgt hos regionerne.
I de praktiserende lægers indsigelser mod tilbagebetalingskravet til regionerne står blandt andet:
”Det er meget ubehageligt, at klandres for uhæderlighed, når dette alene har handlet om at sikre patienterne tryghed og om at udføre sit lægearbejde lægefagligt og juridisk korrekt” og ”Vi har udvist samfundssind, lægefaglig omhu og samvittighedsfuldhed – jævnfør lægeløftet. Vi tolker at regionens ønske om tilbagebetaling er et angreb på vores lægefaglige skøn”.
Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra flere af de praktiserende læger, der ikke vil tilbagebetale pengene, men ingen har ønsket at lade sig interviewe om deres opkrævninger eller svare på andre spørgsmål.
Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg, har dog forståelse for at mange medlemmer gør indsigelser.
“Der findes praktiserende læger, som har misforstået ordningen og udsendt svar til hovedparten af deres patienter og fået honorarer på over 100.000 kroner. Disse læger har ikke en god sag og skal betale pengene tilbage. Men regionerne har overreageret med baggrund i enkeltsager og krævet at andre lægehuse også skulle redegøre for hvert enkelt svar. Det er en urimelig fremgangsmåde,” siger han.
Hør hele interviewet med formand for PLO, Jørgen Skadborg, her:
Ifølge regionerne kunne ydelsen for at videresende et negativt coronatestsvar opkræves to gange om ugen per praktiserende læge, og det er den grænse, som lægerne og regionerne fortsat slås om.
De Praktiserende Lægers Landsorganisation mener nemlig, at man kun bør betale penge tilbage i de tilfælde, hvor deres medlemmer har sendt flere end to mailsvar ud per dag.
På trods af indsigelserne får det dog ikke regionerne til at vakle på kravet.
“Grundlæggende har vi den opfattelse at de praktiserende læger ikke skal betales for arbejde, hvis det ikke skaber en værdi for patienten. Der er tale om at en lang række borgere har fået informationer tilsendt helt uden grund. Vi mener ikke at skattekroner skal bruges på at udsende automatiske svar til borgerne, der ikke ønsker det,” siger Bo Libergren, regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Venstre og næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, der har stillet tilbagebetalingskravet til lægerne.
Hør hele interviewet med regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Venstre og næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Bo Libergren, her:
Pengene er indtil videre udbetalt til de 566 lægehuse. Omkring 10 procent af dem har valgt at følge kravet om tilbagebetaling viser aktindsigten.