Et stigende antal unge har under coronapandemien haft behov for psykologhjælp.
Det viser nye tal, som Radio4 har fået aktindsigt i fra landets fem regioner
I gennemsnit er der 15 procent flere unge mellem 18 og 25 år, der er blevet henvist til en psykolog med let til moderat angst eller depression i 2020, end der var i 2019.
Ifølge Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykologforening, er det en stor stigning, som kan forklares med to årsager:
“Den ene grund er selvfølgelig corona. Vi ved, at med en samfundskrise vil der være en øget forekomst af angst og depression blandt befolkningen, også blandt de unge,” siger Eva Secher Mathiasen til Radio4 Morgen og fortsætter:
“Den anden årsag er, at man har gjort psykologbehandlingen vederlagsfri, så vi over skatten betaler for unges psykologbehandling. Det betyder, at mange af de unge, som ikke tidligere har haft mulighed for at komme til psykolog, har den mulighed nu.”
Hør interviewet med formand for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, her:
William Embarak på 23 år er en af de unge, som fik en depression i 2020. Han oplevede også, at hans hverdag ændrede sig, da coronanedlukningen trådte i kraft:
“Jeg kan ikke umiddelbart sige, at coronasituationen startede det hele. Men det har ikke hjulpet på det. Jeg kan godt føle, at nu, sammenlignet med første nedlukning, har jeg fået alle de klassiske symptomer på depression. For eksempel mangel på koncentrationsevner, som fylder meget, især når man arbejder hjemmefra,” siger William Embarak til Radio4 Morgen.
Hør interviewet med William Embarak, der er fik en depression i 2020:
Hos både Headspace, Sind Ungdom og Studenterrådgivningen oplever man også, at der det seneste år har været flere unge, der har haft brug for hjælp, fordi de har mistrivedes under corona:
“Vi kan også godt mærke en markant stigning. De unge, vi er i kontakt med, har også oplevet en forværring af deres mentale tilstand,” siger Theodor Gjerding, der er formand i Sind Ungdom.
Han peger på, at coronanedlukningen har haft betydning for de unges trivsel:
“Man er isoleret, mange fællesskaber er lukket ned, uddannelserne har ikke været tilgængelige for fysisk fremmøde. Så bliver vi jo meget mere isolerede. Vi ved næsten ikke, hvordan morgendagen ser ud. Det er noget, der skaber utryghed og er en stressende situation,” siger Theodor Gjerding til Radio4 Morgen.
De unges psykologforbrug er i gennemsnit steget med 15 procent, viser tallene fra de fem regioner. Det laveste tal er fra Region Syddanmark med 12 procent, og det højeste er i Region Hovedstaden med 19,5 procent.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix