Flere børn bliver født med skader på grund af alkohol, stoffer og medicin

Gravid kvinde i 32. uge med et glas rødvin, fredag den 26. juli 2019.

Skrevet af

13. september 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

I 2014 var der registreret knap 2.000 børn med skader i Danmark fra 0-17 år, men det tal er steget til over 3.200 i 2018.

Det viser en ny rapport fra Socialstyrelsen.

Skaderne sker, fordi moderen til barnet indtager alkohol, stoffer eller medicin under graviditeten.

Mirjam Gismervik er specialkonsulent i VISO – Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation – i Socialstyrelsen. Og hun mener, at der er mange flere børn med skader, end hvad tallene viser.

“Det er mange rigtigt børn, hvor man ikke ved at moren har været påvirket under graviditeten. Vi ser det som toppen af isbjerget, men vi har en formodning om at der er langt langt flere børn med skader efter stoffer eller alkohol,” siger Mirjam Gismervik.

Hør Mirjam Gismervik fortælle, hvilke skader man ser hos børn med mødre, der har indtaget alkohol, stoffer eller medicin under graviditeten: 

En finsk undersøgelse viser, at over 80 procent af svenskerne, finnerne og normændene synes, at det er forkert at drikke alkohol, når man er gravid, mens kun 64 procent af danskerne synes, at det er forkert. 9 procent af danskerne mener endda, at det er okay at drikke et glas vin eller en øl under graviditeten.

Men alkohol kan give store skader på barnet. Det fortæller Mirjam Gismervik.

“Skaderne er typisk skader på centralnervesystemet, men skadernes størrelse er meget afhængige af, hvornår i graviditeten skaden sker eller hvor påvirket moren er af enten stoffer eller alkohol”, siger hun til Radio4.

Hør også vores sundhedsmagasin, Spørg lægen, hvor du kan få svar på dine spørgsmål om helbred og sundhed.

Ketty Seratski har været plejemor til rusmiddelskadede børn og stadig er plejemor til et barn med skader. Hun er derudover bestyrelsesmedlem i foreningen FASD – mennesker med medfødt alkoholskade – og stifter af Center for rusmiddelskadede børn.

Hun har selv set skader blandt hendes plejebørn.

“Mange af dem har medførte hjerneskader, som de skal leve med resten af livet. De har et forhøjet stress niveau og har svært ved sociale sammenhænge. Generelt giver det begrænsninger resten af livet,” siger Ketty Seratski.

Hør mere til Ketty Seratskis oplevelser her: 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00