Flere har anmeldt voldtægter efter den nye samtykkebaserede voldtægtslov fik effekt 1. januar. Også antallet af sigtelser er steget. Loven ser ud til at virke, lyder det fra eksperter.
I første halvår af 2021 blev der anmeldt 845 voldtægter mod 599 i samme periode sidste år. Det er en stigning på 41 procent i antallet af anmeldelser.
Det viser tal, som Radio4 har fået fra Rigspolitiet.
Stigningen tyder på, at loven virker, lyder det fra Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universitet.
”Tallene peger i retning af, at den nye lov har haft en effekt. Lovbestemmelsen er blevet mere klar, så der ikke er nogen tvivl hos kvinderne om, at de faktisk er blevet udsat for en voldtægt,” siger hun.
Det store fokus på den nye samtykkebaserede lovgivning kan også spille ind.
”Den kæmpestore offentlige debat om loven har gjort, at man godt kan forestille sig, at der er kommet en større anmeldelsestilbøjelighed,” siger Trine Baumbach.
Hør hele interviewet med professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach her:
Eva Smith, professor emerita ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet tolker også tallene sådan, at loven har haft en virkning.
”Når stigningen er så tydelig, og den kommer lige i kølvandet på, at loven er blevet vedtaget, så er det formentlig på grund af loven,” siger hun.
Tal tyder ikke på flere falske anmeldelser
Antallet af sigtelser for voldtægt er steget med 47 procent på et år. Fra 423 i første halvår af 2020 til 621 i første halvår i år. Sigtelsesprocenten, altså hvor stor en del af anmeldelserne, der fører til sigtelser, er stort set uændret. Her er der tale om en stigning fra 71 procent i første halvår 2020 til 73 procent i samme periode i år.
Et argument mod samtykkebaseret voldtægtslovgivning har lydt, at den vil føre til flere falske anmeldelser. Men tallene for sigtelser viser en anden tendens, siger Eva Smith.
”Det tyder på, at man faktisk har forstået loven, sådan som den er ment. Politiet har jo som udgangspunkt i hvert fald været enige i, at anmeldelserne dækkede over en forbrydelse, som domstolene ville taksere som voldtægt,” siger hun.
Den samme vurdering lyder fra Trine Baumbach.
”Når sigtelsesprocenten også stiger, er der noget, der tyder på, at der ikke er mange falske anmeldelser, og at den sejlivede, gamle myte stadigvæk bare er en myte.”
Den samtykkebaserede lovgivning blev vedtaget af et enigt folketing i december sidste år og betyder, at det er strafbart at have samleje med en person, som ikke giver samtykke inden sex.