Fire måneder efter Brexit er den glade fisker fortid: “Det er ikke nemt at være fisker længere”

Thyborøn Havn. Måger, fiskekuttere og fiskeri.

Skrevet af

26. april 2021

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Den glade fisker er fortid på den jyske vestkyst. Konsekvenserne har nemlig ramt de danske fiskere her fire måneder efter Brexit. I løbet af de næste fem år skal de afgive 25 procent af deres kvoter for at få lov til at fiske i britisk farvand. Det gælder også de fiskere, der aldrig kommer helt ud i britisk farvand.

Og det præger stemningen på de vestjyske havne. Blandt andet i Thorsminde, hvor Kristian Kristensen er kystfisker:

“Den her båd kommer ikke i britisk farvand, så vi er lidt trætte af, at vi skal være med til at afgive kvoter”, siger han.

Han synes ikke, der er grund til at være glad for tiden:

“Der er for mange bekymringer, til at jeg synes, jeg kan være en glad fisker. Men jeg lever med det”, siger Kristian Kristensen.

Og der er grund til bekymringen. Det mener Søren Qvist Eliasen, der er lektor ved Center for Blue Governance på Aalborg Universitet – og som for tre år siden stod i spidsen for en undersøgelse af mulige konsekvenser af Brexit for de store vestjyske havne og deres lokalsamfund.

“Der er forskellige mørke skyer i horisonten, så jeg mener, de har en grund til bekymring både nu og her og på sigt”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør hvordan jagten på den glade fisker går i Hvide Sande, samt interviewet med Søren Qvist Eliasen, lektor ved Center for Blue Governance, her:

Stemningen på havnen i Hvide Sande er også trykket.

“Brexit eliminerer mere eller mindre fiskeriet. Det er ikke nemt at være fisker længere”, siger Jens Frich, der er fisker i Hvide Sande.

Og han føler sig ikke sikker på fremtiden:

“De fleste fiskere er ikke kun ramt økonomisk, deres psyke kan ikke blive ved med at holde til det. Jeg er nødt til at sige til mig selv, at jeg gør hvad jeg kan, og så tager vi den derfra”, siger han.

Kurt Askersen, der også er fisker i Hvide Sande giver heller ikke op endnu.

“Vi er vant til at kæmpe for det, så vi kæmper videre”, siger han.

Brexit bekymrer også Danmarks Fiskeriforening.

“Det største problem er reduktionerne af kvoterne, der påvirker alle de fiskere, der fisker i Nordsøen. Det vil sige, at man har færre indtjeningsmuligheder fremadrettet. Dét er den absolut største udfordring ved Brexit,” siger Sven-Erik Anderen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

Desuden lurer frygten for, at briterne freder Doggerbanke – en sandbanke i Nordsøen ca. 100 km ud for Storbritanniens kyst. Og det vil i givet fald være en katastrofe for industrifiskeriet, da det er her meget af det fiskeri foregår.

“Det ville have store konsekvenser for dansk industrifiskeri. 75 procent af tobiskvoten bliver fisket på Doggerbanke, så det vil have betydelige konsekvenser, både for fartøjerne, der fisker industri, men også for fiskemelsfabrikkerne”, siger han.

Hør hvordan jagten på en glad fisker går i Thorsminde, samt interviewet med Sven-Erik Anderen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening, her:

I Thyborøn er billedet af fiskerne det samme. De er ikke glade for situationen.

“Det er ligesom om, at fiskeren er taget ud af ligningen. Vi er ikke en del af naturen længere, og det synes jeg da er en skam”, siger JP, der er fisker i Thyborøn.

Nedgangen i fiskeriet præger også byen som helhed.

“Havnen er den største arbejdsplads i området, så det er vigtigt, at vi holder gang i det”, siger han.

John Anker er også fisker i Thyborøn. Han har fem både, som alle sammen er til salg – til den rigtige pris.

“Den her lille forretning jeg har, den skaber mange arbejdspladser i byen. Vi er selv ansat fem mand på hver båd, så det er 25. Og siger de ikke, at der er 6 arbejdspladser i land pr. fisker, så 25 gange 6. Så det ville jo mangle, hvis jeg solgte det her”, siger han.

Nogle af de arbejdspladser, som fiskeriet afføder, er at finde i Thyborøn Skibssmedje, hvor de er blevet mellem syv mand mindre i løbet af det sidste år.

“Der er en meget trykket stemning. Det har en direkte konsekvens for os, at fremtiden (for fiskerne, red.) er så uvis, som den er”, siger Lars Winkel Andreasen, der er produktionschef og medejer af skibssmedjen.

Det samme billede gør sig gældende i Thyborøn Skibs og Motor A/S.

“Folk har mistet gejsten for fiskeriet. Vi lever og ånder for fiskeri, og går det skidt for fiskeriet, så går det skidt for hele byen”, siger Tage Hansen, der er daglig leder.

På Triple9, hvor de producerer fiskemel og fiskeolie, kan de også mærke, at der kommer færre fisk i havn.

“Nu plejer vi at have travlt med tobisfiskeriet – men der er ikke så mange både tilbage i Thyborøn, som fisker efter tobis, så jo det bekymrer lige nu og her. Hvornår kommer de næste fisk”, siger Johanne, der arbejder på Triple9.

Selv byens købmand, Kim Nederby, mærker at stemningen på haven er dårlig.

“Det er ikke så sjovt at være thyborønbo lige i øjeblikket”, siger han.

Selv slagteren er påvirket af nedgangen i fiskeriet

“De køber alt deres proviant gennem os. Vi laver mad, de skal have med når de skal ud og sejle, det er et salg vi mangler hernede,” siger Benny Ulf Larsen, der er slagter hos Slagter Byskov i Thyborøn.

Hør hvordan det gik med jagten på en glad fisker i Thyborøn – og hvor meget stemningen præger hele byen – her:

 

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

15:05
16:00