Fifa afviser Amnesty-kritik: Vi gør hidtil usete fremskridt

(FILES) This file photo taken on December 20, 2019, shows construction workers at Qatar's Lusail Stadium, around 20 kilometres north of the capital Doha. - Rights group Amnesty International urged football's governing body FIFA pay compensation equal to the total 2022 World Cup prize money for migrant workers "abused" in host nation Qatar. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)

Skrevet af

19. maj 2022

nick@radio4.dk

nick@radio4.dk

Amnesty International kritiserer Fifa for manglende fremskridt i Qatar og vil have fodboldens verdensorganisation til at punge op med milliarder til migrantarbejdere. Vi er stolte over at have bidraget til fremskridt, lyder svaret fra Fifa.

3,1 milliard kroner skal ned i lommerne på migrantarbejderne, der bygger infrastruktur til VM i fodbold i Qatar.

Det mener Amnesty International, der torsdag kom med en rapport, og et åbent brev adresseret til fodboldens verdensorganisation, Fifa, hvori Amnesty opfordrer Fifa til at kompensere migrantarbejderne med 440 millioner dollar, hvilket svarer til cirka 3,1 milliard kroner. Et beløb, der svarer til præmiepengene ved årets VM, der spilles i ørkenstaten Qatar i november og december.

Rapporten kommer i kølvandet på lignende rapporter fra Amnesty, der kritiserer Fifa og Qatar for deres behandling af migrantarbejderne i Qatar.

Men i et svar til Radio4 mener Fifa, at man bør hæfte sig ved positive fremskridt for migrantarbejderne.

– Fifa byder det velkomment, at Amnesty International og andre signaturer på rapporten også anerkender de fremskridt, der er gjort vedrørende arbejderes rettigheder i Qatar i relation til Fifa’s VM-projekter og derudover – en betragtelig bedrift, som FIFA er stolt af at have bidraget til, skriver Fifa i en mail til Radio4.

Svaret er signeret af en unavngiven FIFA-talsperson. FIFA har ikke taget imod tilbuddet om et mundtligt interview med Radio4.

– Fifa implementerer en hidtil uset due dilligence-proces i relation til beskyttelsen af arbejdere, der er involveret i Fifa-VM i Qatar i 2022, der er på linje med Fifa’s ansvar under FN’s guidelineprincipper om erhverv og menneskerettigheder, skriver Fifa til Radio4.

Ifølge Amnesty mangler hundredtusinder af migrantarbejdere en retfærdig økonomisk kompensation for det, som Amnesty kalder “alvorlig misbrug af arbejdskraft”. Fifa fremhæver imidlertid, at der er blevet givet kompensationer i millionklassen.

– Talrige arbejdere har modtaget kompensation i forskellige former, inklusiv betaling af udestående løn, tilbagebetaling af rekrutteringsafgift gennem Supreme Committees universelle tilbagebetalingsordning og andre former for kompensation. Som en del af Supreme Committees indsats for at forsikre tilbagebetaling af rekrutteringsafgifter, har arbejdere for eksempel modtaget en total på 22,6 millioner dollar per december 2021 og yderligere 5,7 millioner dollar fra entreprenører. Andre former for kompensation inkluderer styrkelsen af firmaprocedurer for at forhindre gentagelser eller straffeforanstaltninger iværksat af turneringsarrangører eller arbejdsministeriet, skriver Fifa.

Det åbne brev, hvori Amnesty opfordrer Fifa til at udstede en kompensation på 440 millioner dollar, er underskrevet af 10 organisationer, heriblandt Football Supporters Europe, Human Rights Watch og paraplyorganisationen Building and Wood Workers’ International. Flere organisationer har gennem længere tid kritiseret Fifa og Qatar for ikke at gøre nok for at reformere forholdene for migrantarbejdere i Qatar.

– Fifa har skubbet på for at implementere bredere arbejdsreformer der vil gøre sig gældende for alle firmaer og projekter i landet og være til gavn for alle arbejdere i Qatar. I den forbindelse undersøger Fifa lige nu programmet, der bliver foreslået af Amnesty International og andre civilsamfundsorganisationer, skriver Fifa til Radio4.

Både Fifa og Qatar har de seneste år været under kritik for håndteringen af migrantarbejdere i Qatar, der bygger såvel stadioner som infrastruktur, der skal gøre afholdelsen af VM i landet muligt.

Ifølge tal fra New York Times står Fifa til at få indtægter for mere end 6 milliarder dollar for årets VM.

Hør hele svaret fra Fifa og et interview med Amnesty i Sportsugen på Radio4:

Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN