FDM vil kopiere fransk model: Kør sammen og tjen penge

Foto: Bent Bach GoMore Kristian pendler mellem Århus og Aalborg og har GoMore lift på app.

Skrevet af

1. marts 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Der skal være en økonomisk gevinst, hvis man tager en fremmed med i bilen, når man kører til og fra arbejde.

Det mener bilejernes organisation, FDM.

På trods af store kampagner og samkørsels-apps som GoMore, der har vundet frem de seneste år, er der i gennemsnit 1,08 personer i hver bil på vejene.

Derfor mener afdelingschef i FDM, Torben Kudsk, at danskerne bør belønnes for at køre sammen.

“Vi kan se, at bilisterne synes, det er ubekvemt at have folk med. Derfor bliver man nødt til at give folk en gulerod. Det gode eksempel er Frankrig, hvor man rent faktisk har kigget på skattereglerne og justeret dem efter, at der kan være en økonomisk gevinst ved at samle folk og køre sammen.”

Torben Kudsk uddyber i interviewet her, hvorfor han mener, at regeringen bør kigge på skattereglerne for at få flere danskere til at køre sammen: 

En undersøgelse fra Vejdirektoratet viser, at 4 ud af 10 danskere helst vil køre alene til og fra arbejde.

En af dem er Alex Paulsen, som kører 55 kilometer til arbejde hver dag. Han ville få et engangsbeløb på 750 kr. og 4,5 kroner per kilometer, hvis han tog en passager med, såfremt Danmark indførte den franske model, som FDM foreslår.

Men selv med den økonomiske gevinst er det ikke sikkert, at Alex Paulsen vil gøre det, siger han.

“Man skal aldrig sige aldrig, men jeg elsker at køre bil alene. I min hverdag bruger jeg det til at lade mine batterier op. Det er vigtigt for min hverdag, og det ville gå tabt, hvis jeg havde nogen med i bilen.”

Du kan høre mere om hvad forslaget fra FDM ville betyde for Alex Paulsen i interviewet her:

Selvom forslaget ikke umiddelbart bidder på Alex Paulsen, så udelukker transportminister Thomas Danielsen ikke, at den franske model kan komme på tale i Danmark.

“Jeg er bestemt åbent for det. På alle andre politiske områder viser det gode resultater, når man kan give gulerødder og gøre tingene nemmere for den enkelte borger.”

Venstres transportminister henviser til, at regeringen allerede har nedsat en kommission som skal komme med forslag til, hvordan man kan lette samkørslen i Danmark.

Hele interviewet med Thomas Danielsen kan du høre her:

Foto: Bent Bach/Nordjyske/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00