Falske rygter førte til store optøjer efter drab på børn

Roland Lloyd Parry/AFP/Ritzau Scanpix

Skrevet af

31. juli 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Voldelige scener udspillede sig tirsdag aften, tæt på det sted hvor tre børn på grusom vis blev dræbt i et knivangreb i den engelske by Southport.

Her gik hundredvis af mennesker på gaderne for at gøre oprør mod mandagens knivangreb, hvor en 17-årig dreng er blevet anholdt og mistænkt for drab og drabsforsøg.

Grupperingerne kastede blandt andet med sten og flasker mod den lokale politistyrke, og en del af optøjerne centrerede sig særligt om en lokal moské i byen.

Men optøjerne er formentligt opstået på baggrund af falske rygter.

For noget af det, der særligt har fyldt efter drabene, har været gerningsmandens identitet.

Ifølge flere opslag på X, Facebook og TikTok skulle gerningsmanden angiveligt være asylsansøger, som kom til Storbritannien med båd sidste år.

Hans navn er også blevet nævnt; "Ali Al-Shakati”.

Men hverken gerningsmandens navn eller oprindelse er korrekt, oplyser det lokale politi.

I stedet er den 17-årige mistænkte fra Cardiff i Wales, hvor han også er født, tilføjer politiet.

Ifølge William Atak, stifter af kommunikationsbureauet ATAK Nordic, kan misinformation af denne type sprede sig hurtigt på sociale medier og deraf få flere til at hive høtyve og fakler frem.

- Mekanismerne bag rygtespredningen og den psykologiske effekt i offentligheden er, at man søger trøst, svar og retfærdighed efter sådan en forfærdelig hændelse. Og det har sociale medier bidraget meget til de sidste 20 år. Men det betyder også misinformation. Og når der er tale om falske rygter, gør det alvorlig skade, siger han og tilføjer:

- Rygter på sociale medier belønnes på et eller flere opslag, der spredes hurtigt. Belønningen ligger i algoritmen, der ser på den enkelte brugers adfærd, og så er den god til at finde frem til, hvem der ellers ville synes om det specifikke indhold, uanset om det er sandt eller falsk.

Hør det fulde interview med William Atak her:

Assisterende politiinspektør i byen, Alex Goss, kalder spredningen af rygterne om gerningsmanden og de efterfølgende optøjer for decideret ''kvalmende''.

- Der har været mange spekulationer om den 17-årige, og det bruger nogle til at skabe voldelige scener i gaderne. Vi har allerede forklaret, at den anholdte person er født i Storbritannien, og de mange rygter og spekulationer hjælper absolut ingen lige nu.

- Det er kvalmende at se disse scener foregå i et lille samfund, der i forvejen er ødelagte af det tragiske tab af tre unge liv, siger inspektøren.

Spredning af misinformation på sociale medier er sjældent noget, man kan kontrollere, forklarer William Atak.

- Det er så stærke kræfter, man er oppe imod, når man kigger på, hvordan tingene spredes. Man ikke kan kontrollere det, så det er enorm vigtigt, at man fremmer den kritiske tænkning og forsøger at forhindre falske rygter at sprede sig.

Afspiller nu

Tar jeg fejl?

10:05
12:00