Fagforbund vender Mette Frederiksen ryggen: "Vi skal ikke arbejde mere"

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

8. april 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Statsministeren har igen pustet til debatten, om hvor meget vi skal arbejde.

På en konference på Christiansborg udtalte Mette Frederiksen for nyligt følgende:

- Samlebåndene kører i Rusland 24/7. Og den diskussion, jeg hører mest om i Europa, er, at vi gerne vil arbejde mindre. Der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at ændre, lød det. Hun tilføjede:

- Russerne går ikke hjem. De fortsætter. Og 40 procent af deres BNP er nu krigsøkonomi, og derfor er jeg ikke sikker på, at alle danskere skal gå hjem fra samlebåndene klokken 16.

Men det bliver svært for Socialdemokratiet og Mette Frederiksen at hente opbakning fra landets fagforbund.

Radio4 har været i kontakt med ni af landets fagforbund, der samlet råder over 540.000 erhvervsaktive medlemmer.

Her lyder det samstemmende, at ingen af deres medlemmer bør arbejde mere, end tilfældet er i dag.

- Det er irrelevant for mine medlemmer, for de arbejder allerede ofte efter klokken 16, fortæller Laura Klitgaard, der er formand i Ingeniørforeningen Danmark, IDA.

Heller ikke hos landets brandfolk er der lyst til mere arbejde, konstaterer Keld Rasmussen, formand i Brandfolkenes Organisation.

- Jeg tænker ikke, at vi skal ud og yde yderligere timer. For mange af vores medlemmers vedkommende er det sådan, at de arbejder 24 timer i døgnet. Vi kan ikke lægge 24 timer oveni, siger han.

Mette Frederiksens retorik hører ikke nutiden til, mener Camilla Gregersen, der er forperson i Dansk Magisterforening.

- Det er alt for gammeldags at tale om samlebånd og antal arbejdstimer. I stedet bør vi tale om fleksibilitet på arbejdsmarkedet med mere selvbestemmelse og indflydelse, for så ved vi, at man får mindre stress , løftet trivslen og øget produktiviteten, siger hun.

- Og det er vel forhåbentligt det, statsministeren ønsker, tilføjer hun.

Henning Overgaard, der er forbundsformand i 3F, mener heller ikke, at det er hans medlemmer, der skal lægge flere timer:

- Arbejdstid er noget, vi aftaler med arbejdsgiverne. Det er ikke noget, politikerne skal blande sig i. Det system vi har, virker super godt. Alle er glade, og det er statsministeren også, hvis hun tænker sig om, siger han til Radio4.

Hør interviewet med Henning Overgaard, der er forbundsformand i 3F, her:

Splittet bagland

Tanken om mere arbejde er noget, som baglandet i Socialdemokratiet ikke ser ens på.

Frits Sørensen, der er kredsformand for Socialdemokratiet i Brønderslev og ekspedient ved tømmerhandlen XL-Byg i Hals, mener, at vi godt kan arbejde mere:

- Hvis vi vil blive ved med at have det velfærdssamfund, som vi har i Danmark, så mener jeg godt, at man kan yde lidt mere, siger han til Radio4.

Men det er Torben Kaptain, der er kredsformand i Hjørring og faglig medarbejder ved 3F Skagerak, ikke enig i:

- Arbejdstiden i Danmark er 37 timer, og det er den i forhold til vores overenskomster, så sådan er det. Jeg tror ikke på, der er ret mange, der frivilligt vil gå ind i en forøgelse af arbejdstiden med lad os sige tre timer, siger han til Radio4.

Hør debatten mellem de to socialdemokratiske kredsformænd her:

Thomas Skriver Jensen er medlem af Beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet - og tidligere industritekniker. Han er enig med Mette Frederiksen på nogle punkter.

- Jeg er enig med hende i, at det er et forkert tidspunkt at begynde at gå ned i arbejdstid, mens Rusland udvider deres produktion med henblik på endnu mere krigsførelse, siger han til Radio4 Morgen.

Han mener ikke, at det er ensbetydende med, at vi skal have en længere arbejdsuge, men han kan omvendt heller ikke give nogen garanti på, at det ikke kommer til at ske.

- Jeg kan sige klart og tydeligt, at jeg synes 37 timer er ganske fint. Jeg har ikke et ønske om at udvide arbejdstiden. Men jeg synes, det er en vigtig debat, statsministeren tager fat i, siger han.

Hør interviewet med Thomas Skriver Jensen, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet:

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59