Evighedskontrakt fik danskere til at droppe ukrainsk fremmedlegion

Skrevet af

17. marts 2022

smje@radio4.dk

smje@radio4.dk

Flere udenlandske frivillige fortryder deres mission om at melde sig til den ukrainske fremmedlegion på grund af krav, om at de skal blive der, indtil krigen er slut. Kontrakten fik også to danskere til at droppe deres planer. Oberst i Ukraines fremmedlegion bekræfter indholdet af kontrakten.  

Bliv her, indtil krigen mod Rusland er slut, eller præsidenten ophæver undtagelsestilstanden.  

To danske Afghanistan-veteraner var på vej til Ukraine for at melde sig til den ukrainske fremmedlegion, men meldinger om en kontrakt uden udløbsdato fik dem til at droppe planerne.  

“Jeg har ikke tænkt mig at skrive under, hvis det er til krigen slutter, for det er eddermaneme et vidt begreb. Kommer den til at vare fem år, eller kommer den til at vare fem uger? Det er der ikke nogen, der ved,” siger den ene af de to, en mand i starten af trediverne.  

Radio4 Undersøger fulgte de to danskeres tur fra Danmark og mod den ukrainske grænse i den enes bil, som var pakket med skudsikre veste, hjelme og overlevelsesgrej.

Du kan lytte til 2. episode af Radio4 Undersøgers serie ‘Ukraines danske krigere’ her: 

På turen gennem Tyskland og Polen hørte de to veteraner om kontrakten, ligesom de også hørte rygter, om at de skulle aflevere deres pas, når de skrev kontrakten under. 

“Vi har ikke lyst til – som de kilder og kontakter, vi har, siger – at komme ind og underskrive den kontrakt og aflevere vores pas, for så at modtage tre dages træning og få en AK (AK47, en automatriffel, red.) stukket i hånden og så blive sendt direkte til fronten i Kiev,” siger den anden, en mand i slutningen af tyverne.  

Radio4 Undersøger har fulgt de to danskeres tur fra Danmark mod den ukrainske grænse. Begge frygter negative konsekvenser for dem selv og deres familier, hvis de fremstår som aktive i kampen mod den russiske invasion. Radio4 er dog bekendt med begges identitet og har set dokumentation for deres militære erfaring, som blandt andet indebærer udsendelser til Afghanistan for det danske forsvar.

Oberst bekræfter indhold

De to veteraner traf beslutningen uden at have set kontrakten med egne øjne. Medier som Daily Mail og The Economist har tidligere beskrevet, at der ikke er nogen udløbsdato på kontrakten med den ukrainske fremmedlegion, og at det har fået frivillige til at droppe at melde sig under fanerne.  

Anton Myronovich er oberst i den ukrainske hær og står for public affairs, når det kommer til den ukrainske fremmedlegion. Han bekræfter, at en kontrakt med fremmedlegionen i Ukraine løber frem til krigens slutning, eller indtil undtagelsestilstanden bliver ophævet.   

“Det er korrekt,” siger han til Radio4.  

Men han kalder det “bullshit”, at udlændinge bliver bedt om at aflevere deres pas. Og selv hvis udlændinge vælger at skrive under på kontrakten, så vil de ifølge obersten kunne komme ud af aftalen med fremmedlegionen. 

“Ingen tvinger dem til at kæmpe eller deltage i kampsituationer, hvis de ikke vil. Hvis de frivillige ikke er motiverede, så er der ingen, der vil tvinge dem til at blive i legionen,” siger Anton Myronovich.  

20.000 udlændinge skal angiveligt have meldt sig til den ukrainske fremmedlegion. Mere end hundrede af dem skal ifølge den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, være danske krigere.  

Virkeligheden rammer de frivillige

Når de frivillige bliver præsenteret for kontrakten, så bliver det pludselig meget virkeligt for de udlændinge, der ønsker at slutte sig til den ukrainske fremmedlegion. Sådan lyder det fra Maja Greenwood, postdoc ved Edinburg Universitet.

“Det er der, hvor det virkelig bliver konkret, hvad der betydes med at melde sig til sådan en legion,” siger Maja Greenwood, som tidligere har forsket i fremmedkrigere i Syrien. Hun følger også de udenlandske krigeres vej mod Ukraine.”

Hun peger på, at fremmedkrigere i andre krige har kunnet udgøre en forhindring. De skal trænes, der er en sprogbarriere, og de tilfører et element af kaos til en konfliktzone. Maja Greenwood vurderer på den baggrund, at kontrakten kan være et bevidst forsøg på at adskille fårene fra bukkene.

“Man har prøvet at imødegå udfordringerne på forskellige måder – og måske igen med den her kontrakt – fordi det ellers kunne blive en kæmpe hæmsko for Ukraine,” siger hun.

Og selvom Anton Myronovich fra den ukrainske hær siger, at de internationale krigere kan forlade legionen, så kan det i praksis blive meget svært, vurderer Maja Greenwood.

“Det er et område, som det er rigtig svært at forlade. Selvom du får lov til at forlade basen, så har du ikke noget beskyttelsesudstyr længere. Så du bevæger dig rundt ubeskyttet i en konfliktzone, som det i forvejen er virkelig, virkelig svært for civile at komme ud af.”

 

Afspiller nu

Klub 81

12:30
13:00