EU-rapport peger på et alvorligt problem i Danmark

Københavns Byret er Danmarks største byret og domstol for Københavns Retskreds, der har til huse i Domhuset på Nytorv i det indre København. Over indgangen til bygningen står indledningsordene fra Jyske lov Med lov skal man land bygge.

Skrevet af

17. juli 2022

mabo@radio4.dk

mabo@radio4.dk

Danmark har det laveste antal dommere per indbygger i EU, og det er en udfordring.

Sådan lyder det i en rapport fra EU-Kommissionen, som har kigget nærmere på retsstatsprincipperne i de forskellige medlemslande. I rapporten ligger Danmark nummer et, når det gælder domstolenes uafhængighed. Men det halter med mængden af ressourcer, der bliver brugt på retssystemet, og antallet af dommere.

EU-Kommissionen peger på et alvorligt problem, mener Mikael Sjöberg, som er landsdommer og formand for Den Danske Dommerforening.

“Det er absolut en udfordring. For lige nu ser vi, at sagsbehandlingstiderne både i civile sager og straffesager vokser ganske betydeligt. Og det er simpelthen, fordi der ikke er nok mandskab til at løse opgaverne. Jeg synes virkelig, at EU-Kommissionen peger på et ganske alvorligt problem”, siger han.

Hør mere i Nyhederne på Radio4:

Der er i alt omkring 375 udnævnte dommere i Danmark, og ifølge rapporten bruger Danmark 0,17 procent af bruttonationalproduktet, bnp, på retssystemet. Det betegnes som “meget lavt”. Antallet af dommere – 6,6 per 100.000 indbyggere – får samme beskrivelse og betegnes som en “langsigtet udfordring”.

Foto: Malthe Ivarsson/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRIMILAND

17:05
18:00