Plejeforældrene for to søstre valgte i december at opsige kontrakten, efter at RADIO IIII har spurgt ind til plejemorens rolle i sagen. Ekspert kalder det “et svigt” af børnene.
To små børn endte i januar på børnehjem efter et tumultarisk forløb i Sønderborg Kommunes varetægt.
Det sker efter medieinteresse for plejemorens rolle i anbringelsessagen.
- Det her med at komme og sige, at nu vil vi gerne være fri, det er i sig selv et svigt over for børnene, siger Bente Adolphsen, juridisk konsulent med mere end 30 års erfaring med børnesager.
RADIO IIII har tidligere afdækket, hvordan Sønderborg Kommune anbragte børnene hos en ansat i den kommunale afdeling, som tvangsfjernede børnene.
Kommunen placerer ikke længere anbragte børn hos ansatte i afdelingen, men skred ikke ind i den konkrete sag, fordi de vurderede, at “en eventuel flytning vil påvirke deres (pigernes, red.) trivsel og udvikling negativt”.
Men medieinteresse fik i december plejeforældrene til at opsige kontrakten i en mail til plejemorens nærmeste leder.
- Forældrene har flere gange givet udtryk for, at de ikke ønsker pigerne bor hos os, og efter deres seneste udspil med medierne, kan vi nu ikke længere se, at det er gavnligt at gå i dialog omkring dette, da de fortsat har et ønske om at pigerne flyttes, skriver de.
Overfor Socialtilsyn Syd uddyber de, at medieinteressen for sagen og det forhold at plejemors ”privatliv og arbejde ikke kan adskilles, som hun ønsker” er medvirkende til, at de ”har valgt at opsige opgaven”.
Plejefamiliens beslutning møder kritik fra Bente Adolphsen.
- Hun (plejemor, red.) skulle jo om nogen vide, hvad det betyder for børn at blive flyttet rundt, når hun er ansat som leder i en kommune. De bliver valgt fra igen-igen-igen de her børn. Det siger ikke noget godt om hendes forståelse af situationen, siger Bente Adolphsen.
- Jeg synes virkelig, at det lyder som om, at de faktisk ikke helt er med på, hvad det er, de har sagt ja til.
Søstrene har været anbragt siden december 2021 og har været i tre forskellige plejefamilier, inden de nu bor de på et børnehjem.
Ifølge Inge Bryderup, adjungeret professor ved Aalborg Universitet, skader mange skift under en anbringelse et barns trivsel.
- Rigtigt mange børn oplever både et, to, tre og fire skift i anbringelser, og det betyder, at de bliver ekstremt rodløse. Det påvirker, viser forskningen, i den grad deres normaludvikling, deres selvforståelse og deres selvværd, at så mange har sagt nej til dem undervejs, siger hun.
Inge Bryderup, der står bag flere store undersøgelser af anbringelsesområdet, forklarer, at de mange skift får “afgørende indflydelse” på anbragte børns “voksentilværelse” og “tiltro til systemet”.
- Det giver sig til udslag på en række objektive forhold, som for eksempel chancen for at få en ungdomsuddannelse, siger hun.
Sønderborg Kommune vil overfor RADIO IIII ikke forholde sig til, om flytningen imellem fire forskellige anbringelsessteder på 3,5 år er et ”hensigtsmæssigt forløb” for de to børn.
De vil heller ikke svare på, om kommunen kunne have gjort noget anderledes.
- Vi ønsker ikke at udtale os i den konkrete personsag, skriver Heidi Frederikke Jørgensen, Børn- og Familiechef i Sønderborg Kommune.