"Et svigt”: Dansk firma opdagede ikke russisk partners lyssky forbindelse

Skrevet af

18. september 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Allan Christiansen

alch@radio4.dk

Magnus Heldager

mahel@radio4.dk

Søren Mejer Jensen

smje@radio4.dk

Napatechs direktør siger, at de ikke var bekendt med deres samarbejdspartners bånd til russisk efterretningstjeneste. Jacob Kaarsbo kalder det “et svigt”.  

Den danske it-virksomhed Napatech samarbejdede fra 2014 til 2022 med en russisk leverandør med bånd til landets sikkerhedstjeneste FSB. 

Det kan RADIO IIII fortælle på baggrund af russiske registerdata og offentligt tilgængeligt udbudsmateriale.

Udbudsdata viser, at Napatechs mangeårige samarbejdspartner i Rusland, Versia IT, i mindst to tilfælde har solgt uspecificeret “kommunikationsudstyr” til FSUE STC Orion. En virksomhed, der er underlagt den russiske indenrigssikkerhedstjeneste FSB.

Napatechs valg af samarbejdspartner er “et svigt”, vurderer Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Tænketanken Europa. 

- Enten har man ikke gjort sit hjemmearbejde, eller også har man set stort på det og prøvet at fortsætte noget, som var uholdbart, for at tjene penge, siger den tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. 

Jacob Kaarsbo vurderer, at det er “sandsynligt”, at produkter fra Napatech er endt hos de russiske efterretningstjenester.

Napatechs danske direktør, Lars Boilesen, oplyser i en mail til RADIO IIII, at man ikke var bekendt med Versia ITs relation til FSB.

Lars Boilesen mener ikke, at det er sandsynligt, at deres udstyr er endt hos efterretningstjenesterne, men han kan ikke udelukke det. De ved nemlig ikke, hvem Versia IT solgte produkterne videre til med undtagelse af to landsdækkende russiske teleselskaber.

Rusland-ekspert Keir Giles mener, at Napatech burde have opdaget Versia ITs forbindelser til FSB.  

- Hvis Napatech havde været interesseret i deres produkters slutdestination, ville de formentlig have opdaget, at det var de russiske efterretningstjenester, der stod bag, siger Keir Giles fra den britiske tænketank Chatham House.

Napatech hører til verdens førende producenter af SmartNICs – et stykke hardware, der opfanger data fra brugerne af et netværk i realtid. Teknologien “giver grobund for, at stater kan overvåge deres borgere”, forklarer IT-sikkerhedskonsulent Henrik Kramselund. 

Derfor mener Jacob Kaarsbo, at Napatech skulle have været ekstra opmærksomme på deres valg af leverandør.

- Når man har med sådan noget følsomt udstyr at gøre, så bør man holde øje med, hvor tingene havner henne, siger han.

Forud for indgåelsen af samarbejdsaftalen undersøgte Napatech bl.a. virksomhedens “betalingsevne”, “teknisk viden” og “troværdighed”, skriver Lars Boilesen.

- Hvis der var en chance for, at vores udstyr ville blive brugt til andet end fejlsøgning, så ville vi ikke have handlet med Versia IT før krigen (i Ukraine, red.), skriver Lars Boilesen.

Han oplyser, at Napatechs partnerskab med Versia IT blev afbrudt samme dag, som myndighederne indførte sanktioner på grund af Ruslands invasion af Ukraine. 

Afspiller nu

Morgen

06:05
10:00