Erhvervsminister skal forholde sig til turistskat i København

FOTO: Torben Huss/Ritzau Scanpix

Skrevet af

12. juli 2024

Ritzau

ritzau@radio4.dk

På Københavns Rådhus er der udarbejdet fire modeller for en særafgift for turister. De er sendt til minister.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har fået tilsendt fire modeller for en turistskat i København, skriver Politiken.

Et flertal i den københavnske borgerrepræsentation ønsker i tråd med udenlandske byer at indføre en turistafgift, og derfor har Økonomiudvalget på rådhuset udarbejdet modeller for, hvordan det kan ske.

De er sendt til ministeren, siger SF’s Rasmus Steenberger til avisen:

- Det handler om at være en god værtsby, både til gavn for turisterne og for beboerne. Det er heller ikke fedt for de erhvervsdrivende, hvis turisterne ikke får en god oplevelse.

- Der er pres på Indre By, og vi har brug for penge til at holde byen ren, lave flere toiletter, bedre cykelstier og andet, der gavner både turister og lokalbefolkningen, siger Rasmus Steenberger.

Morten Bødskov har tidligere afvist at indføre en sådan særskat med henvisning til, at den ville koste job og penge.

Men nu prøver kommunalpolitikerne altså igen at få ministeren overbevist.

Modellerne er vidt forskellige. I en af dem opkræves der en afgift svarende til én euro pr. overnatning med et anslået provenu på 51 millioner kroner årligt. I en anden skal det kun gælde turister på krydstogt, skriver Politiken.

En række andre lande har indført eller er i gang med at indføre turistskatter udvalgte steder.

Det gælder Venedig i Italien, hvor taksten hedder fem euro eller cirka 37 kroner for endagsturister på dagstur i højsæsonen.

På øen Bali i Indonesien er der indført turistgebyr på 60 kroner, der betales i lufthavnen.

Generelt er der i flere store byer opstået en vis modstand mod turisme. For eksempel har det været beskrevet i spanske medier, hvordan de lokale på De Kanariske Øer, Barcelona og Costa Del Sol er trætte af larm, stigende priser og overfyldte strande.

Ifølge Forbes og nyhedsbureauet Reuters har byer som Firenze, London og Amsterdam indført restriktioner på boligudlejningsportalen Airbnb, da det blev opdaget, at mange lejligheder i midten af byerne næsten udelukkende blev beboet af turister.

I Grækenland er der varslet prisstigninger på de populære turistmål, og i Portugal er bøderne for at spille høj musik på stranden hævet.

En turistskat giver dog ifølge Dansk Industri ikke mening i Danmark.

I en skriftlig kommentar til Ritzau udtaler turismechef Lars Bertolt Winther, at det vil være at "gamble med turismeerhvervets ve og vel" at lave sådan en.

Han tilføjer, at turismen direkte og indirekte står for 8,5 procent af alle job i Københavns Kommune, hvor tallet på landsplan er 5,8 procent.

- Hverken København eller turismeerhvervet er tjent med, at der indføres en turismeafgift i byen, siger han i kommentaren.

/ritzau/

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00