Ellemann om egen arrogance: Det er noget lort

Skrevet af

2. oktober 2022

redaktionen@radio4.dk

redaktionen@radio4.dk

Jakob Ellemann-Jensen har en udfordring med sin fremtoning, der mod hans ønske kan virke arrogant og selvhøjtidelig. I et interview med Radio4 afviser Venstres formand dog at ændre adfærd i jagten på statsministerposten, som han mener at være særligt kvalificeret til.

Når Jakob Ellemann-Jensen beskriver sig selv, fortæller han, at han ser langt mere alvorlig og bekymret ud, end han i virkeligheden er. En af årsagerne, mener han, selv skyldes den militære baggrund, men også at han trods lang erfaring stadig stivner, når han står foran et tv-kamera.

– Jeg har den udfordring med min fremtoning, at jeg har min dybe panderynke, og jeg ser ud som om, jeg har et kosteskaft stukket op bagi. Det er en udfordring, siger Venstres formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen til Radio4.

I programmet ’Det sidste måltid’ erkender venstreformanden, at han er meget bevidst om, at vælgere og politiske kolleger kan opfatte ham som arrogant. Samtidig ærgrer han sig over, at hans fysiske optræden kan blive afgørende for, om han bliver landets næste statsminister.

– Jeg ved godt, at det hænger på mig. Det er noget lort. Det er jo ikke så godt, fordi det er enormt svært at gøre noget ved. Man kan godt sætte en masse dygtige mennesker til at klæde mig anderledes, eller sætte mit hår anderledes eller få mig til at smile anderledes. Og det kan jeg sige, det kommer ikke til at ske.

Hør Det sidste måltid med Jakob Ellemann-Jensen her:

Venstreformanden er tidligere i sin karriere blevet kritiseret for sin manglende folkelighed, og at han som venstrepolitiker har haft svært ved at tiltrække vælgere udenfor de store byer. Flere gange er hans påklædning og stil blevet billedet på splittelsen mellem land og by i partiet.

– Jeg har altid hvid skjorte på. That’s who I am. At min fremtoning og påklædning skal dømme mig, det synes jeg er forkert. Jeg bor ude i en skov. Jeg har gummistøvler på fem gange om ugen. Så det der billede af, at uha… det er sådan en fin lille mandsling, der render rundt i kjole og hvidt og går i laksko hver dag. Det er et billede, som jeg synes er forkert og derfor træls.

Når det kommer til vurderingen af egne politiske evner, er Venstreformanden dog overbevist om, at han er særligt kvalificeret til opgaven.

– Den, der har evnen, har også pligten. Det må man jo helst ikke sige i Danmark, for dermed indikerer du, at du har nogle evner, som andre ikke nødvendigvis har, men det tror jeg også, at jeg har. Det ville være hamrende utroværdigt at række ud efter statsministerposten, hvis ikke at jeg tænkte, at jeg ville være den absolut bedste til det. Og det er jeg overbevist om.

Jakob Ellemann-Jensen er bevidst om, at hans blankpudsede sko og old school ydre kan have en afskrækkende effekt på vælgere til et kommende valg. Han mener dog ikke, at det bør have indflydelse på hans chance for at blive statsminister.

– Jeg synes, at det er vigtigere at være ægte, end det er at være folkelig. Hvis jeg prøver at bilde folk ind, at jeg er noget, som jeg ikke er, så bliver det falsk. Så hvis nogen siger om mig, at jeg ikke er folkelig nok, så siger jeg: Det er jeg sgu da ked af, så stem dog på en anden!

Foto: Agnete Schlichtkrull

Afspiller nu

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

07:05
08:00