Onlineundervisning bringer påskeferien i fare

Hjemmearbejde under Corona-krisen. Mor arbejder, og dreng tegner og hører lydbog. Model released. Nøgleord: barn dreng søn tegner en tegning distancearbejde og arbejder på computer i dagligstue i hjem at arbejde hjemme PC hjemmearbejdsplads with on pc pc'er pcer web internettet online digital på nettet computerafhængighed afhængighed computerbruger slapper af informationsteknologi effektiv effektivitet fjernarbejde telearbejde flekstid flextid freelancer freelance fridag hjemme-pc-ordning hjemme-pc hjemmepc hjemme pc ordning af hygger sig læring lærer it arbejdsplads arbejdsliv pcbruger pc-bruger computer-bruger skribent skriver skærmarbejde siddende digitalt effektivt effektivitet effektivisering computeren ved computerbrug computervaner pcvaner pc-vaner internetbrug computermisbrug hjemlig stemning hjemligt derhjemme indretning afslappende redaktør it-udstyr itudstyr pc'ere pc-er pc-ere karantæne hjemmekarantæne computerskærm uden skrivebord skrivebordet bord mor forælder til sit eget hjemmepasning passer overladt til hjemmeundervisning tålmodig tålmodighed multitasking hjemmeplads hjemmefra hjemmet fjernundervisning arbejdsdisciplin disciplin arbejdsmoral hensyn på hjemmefronten work-life-balance worklife-balance worklife balance work-life work life Covid19 Covid-19 Covid19virus Covid-19virus Covid19-virus Covid-19-virus Covid19krise Covid-19-krise Covid19krisen Covid-19krisen Covid Covid-virus Covidvirus Covidkrisen Covidkrise Covid-krisen Covid-krise Covid-smitten Covid-smitte Covidsmitten Covidsmitte Corona Coronavirus Corona-virus Coronakrisen Coronakrise Corona-krisen Corona-krise Coronasmitte Corona-smitte foråret 2020 hjemmearbejdende hverdagsliv pasning børnepasning høretelefoner høretelefon hovedtelefon hovedtelefoner headphones headphone øretelefoner mp3-afspiller musikafspiller mp3afspiller afspiller hører lytter til spiller lydbog får fortalt en historie hjemmejob børnefamilie arbejdsopgaver arbejdsopgave i privaten arbejdsst

Skrevet af

4. februar 2022

sabib@radio4.dk

sabib@radio4.dk

Selvom corona ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så er der stadig elever og lærere, der er hjemsendt, fordi de er smittede med corona.

Men når hjemsendte skoleelever i dag følger med i undervisningen online, så tæller det ikke længere som obligatorisk undervisning. Ifølge et lovkrav fra Børne- og Undervisningsministeriet skal de efterfølgende have erstatningsundervisning for de timer, de har haft hjemmefra.

Det hænder derfor, at det er svært for skolerne at få det til at hænge sammen. Det fortæller Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole:

“Det helt store problem er, når vi har rigtig mange lærere der er testet positiv, for så er det helt vildt svært at dække ind og have en voksen i en klasse i en time”, siger hun til Radio4 Morgen.

Det billede kender formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, godt:

“Det er det samme problem, vi har på de godt 1200 folkeskoler, vi har i Danmark”, siger han til Radio4 Morgen.

Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole, påpeger, hvordan det kan få store konsekvenser for lærere såvel som elever.

”I værste tilfælde vil vi være nødt til at inddrage påskeferien, så eleverne kan komme i skole, og vi vil være nødt til at hyre unge vikarer fra gymnasiet til at undervise afgangselever. Og det er ikke optimalt. Alternativt kan vi bøje reglerne ved eksempelvis at lave ekskursioner eller temadage, hvor vi så kan forlænge undervisningsdagen til klokken 18,” siger hun til Radio4.

Formanden for Skolelederforeningen mener heller ikke, at det er løsningen at inddrage feriedage for at få undervist eleverne:

“Jeg tror, der vil være en del elever, der ikke kommer, fordi de har planlagt andre ting med familien. Så vi kan komme til at stå med en halv skole, der skal undervises til en overtidsbetaling, der er fuldstændig absurd. Det er så dårlig en løsning, som vi overhovedet kan finde på i den her meget meget ekstreme situation”, siger Claus Hjortdal til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole og formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, her:

Foreningen Danske Skoleelever er også imod, at man inddrager ferien til at undervise. De mener, det kan påvirke de i forvejen pressede skoleelever yderligere.

”Eleverne skal modtage den ordentlige undervisning, de er kommet i skole for – også selvom det er online, og så duer det ikke at inddrage ferier, når eleverne i forvejen knokler hårdt op mod eksamen,” siger Mille Borgen Mikkelsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4.

Hør interviewet med Mille Borgen Mikkelsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4:

Og det er heller ikke noget, lærerne glæder sig til. Det fortæller Charlotte Rosen, det er lærer på Hundested skole:

“Det ville jo kræve, at jeg måske skulle lave min undervisning to gange, hvis jeg først skulke lave online undervisning og så skulle lave den fysisk. Det ville jeg jo ikke synes var særligt fedt, for så havde jeg jo lavet undervisningen en gang allerede. Jeg synes, man kan lave rigtig god online undervisning, hvis man bare tænker over, at eleverne sidder bag en skærm, så man får lavet undervisningen, så det passer dertil”, siger hun til Radio4 Morgen.

Vi tog til Hundested skole for at høre, hvordan det rent faktisk foregår i praksis. Hør interviewet med lærer og elev her:

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, håber, at man kan finde en løsning, så eleverne ikke skal yde erstatningstimer.

“Jeg beder om, at vi i en peirode på 3-4 uger kan få lov til at sende eleverne hjem og fjerneundervise så mange, vi kan uden at skulle give erstatningsferie. Vi er interesseret i at have eleverne på skolen alt det vi kan, men vi kan ikke lave mirakler”, siger han.

Han mener at omstændighederne lige nu er vanskelige:

“Lige nu er der altså steder, det ikke er muligt at undervise på den måde, der skal undervises på. Og så synes vi, det er fjollet, at vi ikke kan fjernundervise dem, og så det tæller som almindelig undervisning”, siger han.

Vi ville gerne have spurgt Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvorfor hun ikke fjerner det lovkrav, der kræver erstatningstimer for onlineundervisning, men hun har ikke haft mulighed for at medvirke i interview til Radio4.

Afspiller nu

Nattevagten

23:00
23:59