Eksperter: Rigspolitichefen burde have advaret om manglende hjemmel til at slå alle mink ihjel

CV19. Covid-19, corona, coronavirus. Pressemøde i Eigtveds Pakhus om coronavirus. Thorkild Fogde, Rigspolitichef.

Skrevet af

18. januar 2022

amho@radio4.dk

amho@radio4.dk

Rigspolitichefen burde på et pressemøde den 7. november 2020 have sagt, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink. Sådan lyder det fra flere eksperter, som Radio4 har talt med.

Det kan være både ’misvisende’ og ’vildledende’, at rigspolitichef Thorkild Fogde undlod at gøre opmærksom på, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark på et pressemøde lørdag den 7. november 2020.

Udover rigspolitichefen deltog blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) på pressemødet. Begge ministre slog fast, at alle mink skulle være aflivet ni dage senere. Ingen af dem nævnte, at der på det tidspunkt ikke var hjemmel til at slå alle mink ned. Efterfølgende har de forklaret i minkkommissionen, at de ikke var bekendte med det allerede om lørdagen.

Men rigspolitichef Thorkild Fogde burde til gengæld have været bevidst om det. Ifølge et referat, der blandt andet er en del advokatundersøgelsen af politiets actioncard, deltog rigspolitichefen på et møde om morgenen torsdag den 5. november. Her blev det sagt, at der manglede hjemmel til at aflive mink udenfor nogle specifikke zoner.

At der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink, nævnte Thorkild Fogde imidlertid ikke på pressemødet den 7. november. I stedet takkede han minkavlerne for at samarbejde med myndighederne:

“Til det vil jeg gerne sige til de mennesker, der i øjeblikket befinder sig i den ulykkelige situation, som det er at miste sit livsgrundlag: Tusind tak for det samfundssind, I udviser. Jeg får gode meldinger tilbage om godt samarbejde. Tak skal I have,” lød det dengang fra rigspolitichefen.

Eksperter: Han burde have sagt det

Men Thorkild Fogde burde enten direkte have sagt, at det var frivilligt at medvirke til at slå mink ned udenfor de specifikke zoner eller have taget flere forbehold. Det siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet til Radio4:

“Det, der jo er problemet, det er, hvis han giver indtryk af, at minkavlerne er forpligtede til at aflive deres mink og er forpligtede til at følge politiets anvisninger. Fordi det var ikke gældende på det tidspunkt, og derfor bliver det vildledende og misvisende, hvis han giver indtryk af, at det er de forpligtede til.”

Ifølge Sten Bønsing fik man et indtryk af, at Thorkild Fogde bakkede op om ministrenes budskab, når han takkede avlerne for deres medvirken, selvom rigspolitichefen ikke selv direkte sagde, at alle mink skulle slås ned:

“Han er selvstændigt forpligtet til ikke at medvirke til, at der gives forkerte informationer. Derfor så har han en pligt til også at sikre, at der ikke bliver vildledt. Han kan ikke gemme sig bag, at der er ministre, der vildleder, eller der vildleder mere, end han gør.”

Ifølge professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage burde rigspolitichefen have gjort det klart, at det var frivilligt for minkavlerne at aflive mink i den såkaldte zone 3 – altså områder, der lå længere end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

“Det er et problem, hvis man ved, at der mangler hjemmel, at man legitimerer et pressemøde, hvor nogle ministre handler uden hjemmel,” siger Frederik Waage til Radio4.

“Så bør han gøre opmærksom på – eller sørge for, at ministrene gør opmærksomme på, at der ikke er hjemmel til at aflive alle mink uden for zonerne,” siger han.

Hør hele indslaget i Radio4 Morgen

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen har forklaret, at han blev klar over, at der manglede hjemmel senere på dagen den 7. november. Mens sundhedsminister Magnus Heunicke har forklaret, at han blev klar over det dagen efter.

DF vil have Justitsministeriet til at svare på spørgsmål

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil bede Justitsministeriet redegøre for, om Thorkild Fogde var bekendt med den manglende hjemmel på pressemødet, og om der har været kommunikation mellem ham og ministeriet om det.

“Det er højst kritisabelt, hvis rigspolitichefen på et tidligere tidspunkt har været klar over, at der ikke var lovhjemmel uden at formidle det videre. Det må vi have regeringens svar på, hvis ansvar det til syvende og sidst er,” siger Peter Skaarup.

Det rejser en række nye spørgsmål om, hvem der vidste hvad og hvornår, lyder det fra Venstres retsordfører, Morten Dahlin:

“Som er nødvendige, bliver besvaret, hvis vi skal have alt frem i denne her skandale i skandalen. Og derfor er vi da mange, der vil se spændt frem til, at også centrale personer i denne her del af statsapparatet skal afhøres i kommissionen,” siger han.

Rigspolitichef Thorkild Fogde skal afhøres i minkkommissionen den 28. januar, og han har ingen yderligere kommentarer, lyder det.

Justitsministeren har heller ingen kommentarer. Ministeriet henviser også til minkkommissionens undersøgelse.

Mere om historien i Radio4 Morgen onsdag mellem klokken 6 og 9 – samt i Radio4’s politiske magasin Mandat klokken 11.05.

Fakta:

Afspiller nu

Eftermiddag

16:05
18:00