Ekspert: Skatterabat på plug-in-hybridbiler giver ingen mening

Elbil ved at blive ladet op med strøm i indkørsel

Skrevet af

10. februar 2022

I dag skal den nye skatteminister Jeppe Bruus i samråd om den skatterabat, man kan få, hvis man køber en plug-in-hybridbil.

Forud for samrådet har støttepartierne meldt ud, at de gerne vil have genåbnet aftalen. Især efter det i forrige uge kom frem, at den tidligere skatteminister ikke delte tallene for, hvor meget CO2 hybridbilerne udleder, da han fik dem.

Hybridbilerne, der både kan køre på el og benzin, udleder nemlig i gennemsnit dobbelt så meget CO2, som de må, hvis de skal betragtes som “grønne biler”. Det har tal fra Vejdirektoratet vist. Det skyldes, at benzinmotoren bliver brugt mere end forventet i forhold til elmotoren.

Hvis man køber en plug-in-hybrid, så får man en skatterabat, fordi de anses som grønne i en aftale, som regeringen og dens støttepartier indgik i december 2020.

Men rabatten giver ikke mening, mener professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet Mogens Fosgerau:

“Det allerværste er, at man har brugt rigtig mange penge på at give rabat. Det er i størrelsesordenen fire milliarder i 2021. For fire milliarder kroner kunne man købe cirka fire millioner tons CO2-reduktioner for de penge – som en slag på tasken,” siger han til Radio4 Morgen og fortsætter:

”Men i stedet har man futtet dem af på noget, som stort set ingenting giver.”

Vejdirektoratets tal om plug-in-hybridbilernes CO2-udledning kommer ikke bag på professoren:

“Det er fuldstændigt som forventet, hvis man har fulgt lidt med i timen. Vi havde set andre tal før, og alle tal, der har været fremme, siger det samme: at de her biler i praksis er meget langt fra at være grønne,” siger Mogens Fosgerau.

Hør interviewet med professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau i Radio4 Morgen:

Radio4 har forsøgt at få et interview med skatteminister Jeppe Bruus for at høre, hvad han siger til at genåbne aftalen om plug-in-hybridbilerne, som støttepartierne ønsker. Men ministeren har takket nej til interview i denne omgang.

Den tidligere skatteminister Morten Bødskov sagde til Information i januar i et skriftligt svar, at han ikke mente, at tiden var inde til at ændre i skatterabatten på plug-in-hybridbiler.

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00