Efter Nordic Waste-skandale: Flere partier vil fjerne miljøgodkendelse fra kommuner

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

23. januar 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Nordic Waste-sagen i Randers Kommune er blot den seneste i rækken af miljøskandaler, som viser, at opgaven med miljøgodkendelse og miljøkontrol fremover ikke bør ligge hos kommunerne, siger flere partier i en rundringning foretaget af Radio4.

Sagen om et jordskred og en lurende miljøkatastrofe ved landsbyen Ølst syd for Randers får nu flere partier til at rejse spørgsmålet om, hvilke miljøopgaver der fremover bør ligge hos kommunerne. 

Efter strukturreformen i 2007 overtog kommunerne opgaven med miljøgodkendelse og miljøkontrol fra amterne. Men de er fanget mellem hensynet til miljøet og kampen for lokale arbejdspladser, lyder kritikken. 

”Det er problematisk, at området i dag ligger hos kommunerne. Det er ikke kun i denne sag, men også i andre sager, hvor det er et problem. Så vi mener absolut, at der skal findes en ny model for det,” siger Alternativets miljøordfører, Sascha Faxe, til Radio4. 

I alt tre partier, Alternativet, Enhedslisten og Danmarksdemokraterne, mener, at opgaven med miljøgodkendelse og miljøkontrol bør ligge et andet sted end hos kommunerne. Yderligere fem partier vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt, men afventer en redegørelse af Nordic Waste-sagen, før de vil tage endelig stilling. 

”Vi har løbende sagt, at specialiseret miljøvurdering skal ligge centralt, fordi kommunerne har alt for få sager til at kunne være operationelle på det hele året rundt,” siger Danmarksdemokraterne miljøordfører Hans Kristian Skibby til Radio4. 

Han fremhæver, at både sagen om Nordic Waste i Randers Kommune og andre sager de seneste år viser, at området bør ligge et andet sted end hos kommunerne. 

Også Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, nævner antallet af dårlige sager som årsagen til, at det skal ske noget. 

”Ulempen ved, at opgaven ligger hos kommunerne, er, at der ikke rigtigt er en armslængde. En kommune kan godt have en interesse i, at en virksomhed placerer sig lige netop i deres kommune. Der er jeg mere tryg ved den armslængde, der vil være, hvis det ligger hos regionerne,” siger han. 

Hvor Enhedslisten, Alternativet og Danmarksdemokraterne er klar til at flytte ansvaret for miljøgodkendelse og miljøkontrol væk fra kommunerne, afventer andre partier, at forløbet i Nordic Waste-sagen bliver gransket og endevendt. 

I en kommentar til Radio4 skriver den konservative miljøordfører og politiske ordfører, Mette Abildgaard, at hvis en redegørelse af Nordic Waste-sagen viser, at kommunen ikke har haft de nødvendige miljøfaglige kompetencer, åbner det for en bredere debat om, hvorvidt kommunerne er klædt på til deres tilsynsopgaver.

”Vi mener, at der bør ske en evaluering af, hvordan det kunne gå så galt i Randers. Deri bør naturligvis indgå en evaluering af, om kommunen har haft de nødvendige miljøfaglige kompetencer," skriver hun. 

Socialdemokraternes miljøordfører, Anne Paulin, mener, at det er for tidligt at drage konklusioner om, hvor myndighedsansvaret skal ligge, og skriver til Radio4, at det i første omgang skal ”undersøges til bunds, hvordan det kunne gå så galt”.  

Også fra Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti lyder det, at man vil have forløbet afklaret, før man lægger sig fast på, om dele af miljøområdet skal rykkes væk fra kommunerne. 

”Vi kan godt se på det, men først bliver vi nødt til at se, hvad der er op og ned i sagen om Nordic Waste og have mere viden om, hvad det vil betyde, hvis opgaven bliver flyttet fra kommunerne,” siger Dansk Folkepartis medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Peter Kofod. 

SF’s miljøordfører, Marianne Bigum, siger, at det at flytte området fra ét sted til et andet ikke løser problemet i sig selv. Hun mener i stedet, der er behov for flere ressourcer til miljøområdet. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Radikale Venstre. Moderaterne ønsker ikke at kommentere.

Afspiller nu

KRANIEBRUD

10:10
11:00