Efter Nordic Waste-sag: Borgmester vil bremse muligheden for nyt forureningsfirma i Ølst

Skrevet af

30. januar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

anders Kommune frikender sig selv i sagen om Nordic Waste og bebuder store ændringer. Men hos Nordic Waste anklager formanden nu kommunen for at vildlede og videregive forkerte oplysninger om tilsyn.

Ejerne af den grund ved landsbyen Ølst, hvor den skandaleramte miljøvirksomhed Nordic Waste ligger, skal fremover ikke have mulighed for at drive en virksomhed i området. 

Sådan lyder det fra borgmesteren i Randers Kommune, Torben Hansen (S), der vil have undersøgt, om kommunen kan trække miljøgodkendelsen til Nordic Waste tilbage og “aflyse” lokalplanen for området, så der ikke igen kan drives virksomhed med forurenet jord i det område, som i øjeblikket er ramt af jordskred. 

Udmeldingen kommer samtidig med, at Randers Kommune tirsdag fremlagde resultaterne af en advokatundersøgelse, som kommunen selv har bestilt. 

Ifølge Codex Advokater har Randers Kommune overholdt sine forpligtelser i forbindelse med både tilsyn og udstedelse af miljøgodkendelser til Nordic Waste. 

Dermed frikender kommunen sig selv for ansvar efter en periode, hvor eksperter i flere medier har kritiseret kommunens ageren i sagen om Nordic Waste. 

Virksomheden fastholder, at jordskredet i Ølst var “en uforudsigelig tragedie”, men ifølge kommunens advokatundersøgelse ville det omfattende jordskred, der har ramt Nordic Waste, ikke være sket, hvis miljøvirksomheden havde overholdt sine forpligtelser. 

Blandt andet så Nordic Waste stort på den hældningsgrad, som der er krav til i miljøgodkendelsen for den jordtip, hvor virksomheden hældte jord ned i en gammel lergrav, lyder det fra advokaterne. Derfor blev hældningen på jordskråningen for stor. 

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt siger til Radio4, at han mener, at undersøgelsen viser, at ansvaret for jordskredet ligger hos Nordic Waste. 

- De har overtrådt deres miljøgodkendelse, og det er vi selvfølgelig nødt til at reagere på, siger han. 

Men hos Nordic Waste lyder det nu fra bestyrelsesformand Søren Hansen, at Nordic Waste “har overholdt alle miljøgodkendelser i virksomhedens drift.”

Han mener samtidig, at “det er kritisabelt, at Randers Kommunes tilsynsrapporter først nu offentliggøres, og at de ikke er lavet samtidig med, at de enkelte tilsyn fandt sted.” 

Kommunen har således ikke overholdt kravene om at lave tilsynsrapporter og offentliggøre dem i en lang række tilfælde efter besøg hos Nordic Waste. 

- Den tidligere ledelse i Nordic Waste er nu i gang med at gennemgå indholdet. Vi kan dog allerede nu konstatere, at flere rapporter er dateret til dage, hvor navngivne Nordic Waste-medarbejdere i tilsynsrapporterne ikke har været til stede på virksomheden, samt til weekender, hvor der aldrig har fundet tilsyn sted. Det styrker ikke vores indtryk af, at tilsynsrapporterne giver et retvisende billede, skriver formanden til Radio4. 

Mandag aften offentliggjorde Randers Kommune pludselig 21 tilsynsrapporter, der blandt andet viser, at kommunen både i august, september og oktober var klar over, at Nordic Waste var ramt af jordskred. 

Radio4 har igennem en måned forgæves forsøgt at få aktindsigt i rapporterne. Miljøstyrelsen har oplyst til Radio4, at kommunen heller ikke har sendt rapporterne til styrelsen. 

Randers Kommune undersøger, om kommunen må svare på udmeldingen fra Nordic Waste, oplyser kommunen. 

Kommunen vil nemlig i løbet af tirsdag politianmelde Nordic Waste, oplyste kommunen på pressemødet.

Vil igangsætte undersøgelse

Selvom kommunen ifølge advokaterne ikke har ansvar i sagen, erkender kommunaldirektøren, at kommunen kunne have lavet grundigere tilsyn og blandt andet holdt øje med, om Nordic Waste overholdt sine forpligtelser til hældningsgrad på jordtippen. 

- Vores systematik omkring tilsyn har ikke været tilfredsstillende og har ikke levet op til god forvaltningsskik, sagde kommunaldirektøren under pressemødet. 

Siden december har myndighederne kæmpet for at undgå, at et kraftigt jordskred ved Nordic Waste udvikler sig til en miljøkatastrofe. Flere millioner tons jord – heriblandt forurenet jord med blandt andet tungmetaller og olieforurening - truer med at løbe i vandløb og gøre skade på miljøet.  

Sagen får samtidig nu Randers Kommune til at igangsætte en undersøgelse af sin egen miljøforvaltning, heriblandt for at få svar på, om forvaltningen har de rette kompetencer. 

Kommunen har haft bare fire årsværk ansat til at tage sig af miljøgodkendelser og tilsyn med miljøvirksomheder som Nordic Waste, og nu skal det undersøges, hvordan organisationen bygges op.  

Der er i forbindelse med undersøgelsen ikke sket fyringer i kommunen.

Afspiller nu

Only in America

06:05
07:00