Efter ekstremt haglvejr i Italien: Over 1000 danskere bliver hentet hjem i busser

Seit gut einer Woche ziehen schwere Unwetter über Norditalien hinweg. Neben extremer Hitze von über 45 C gab es im Norden des Landes die schlimmsten Unwetter zeit vielen Jahrzehnten. Zahlreiche Superzellen Ð es sind Unwetter, mit den heftigsten Begleiterscheinungen überhaupt Ð zogen von Mailand über den Gardasee bis nach Friaul und weiter nach Kroatien. Der traurige Höhepunkt wurde am Montagabend erreicht. Eine gewaltige Superzelle formierte sich gegen 20 Uhr im Aostatal und zog mehrere hundert Kilometer bis nach Istrien. In einem Radius von ca. 50 Kilometer hinterließ sie eine Schneise der Verwüstung. Besonders heftig traf es zahlreiche Urlauber am Gardasee. In Garda wurden hunderte Touristen, darunter viele Deutsche, von dem schweren Unw

Skrevet af

25. juli 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Hagl på størrelse med tennisbolde styrtede mandag aften ned i det nordlige Italien.

Dagen derpå har flere danske turister i området måttet sande, at det ekstreme uvejr har medført omfattende skader på bilerne.

Det har fået en lang række danskere til at kontakte assistancetjenesten SOS International, som nu arbejder på at sende busser afsted for at hente omkring 1000 danske turister hjem fra det norditalienske.

Det fortæller vagtcentralchef Anette Juncher til Radio4.

“Vi er i fuld gang med at kommunikere med de mennesker, der har henvendt sig i nat, og vi laver en plan for at få vores kunder hjem igen,” siger Anette Juncher, der endnu ikke har det fulde overblik over, hvor mange danske turister, der er berørt.

“Min umiddelbare vurdering er, at det er på den anden side af 1000 mennesker, vi skal have hjem,” siger hun og tilføjer, at bussen efter planen sendes afsted fra tidligt onsdag morgen.

Siden kort før midnat natten til tirsdag og timerne efter, er SOS International blevet kimet ned af flere hundrede danske turister, som melder om bilskader og bøvl med at komme hjem igen. Ifølge Anette Juncher er der tale om en helt usædvanlig situation.

“Vi har aldrig tidligere oplevet noget i den her kaliber, som vi har set i nat. Og slet ikke med så mange mennesker,” siger hun til Radio4 og tilføjer, at der alene i løbet af to timer i nat kom over 700 henvendelser fra danskere, der har ringet ind for at melde om skader på biler.

Det ekstreme vejr i Norditalien kommer samtidig med, at flere dele af Grækenland er blevet ramt af flammehav, hvor flere skovbrande er brudt ud.

Flere danskere er desuden blevet evakueret fra ferieøen Rhodos, der er ramt af hedebølge og temperaturer over 46 grader. Senest har de græske myndigheder også annonceret evakueringer på grund af skovbrande på ferieøen Korfu.

Det ekstreme haglvejr, der nu har ramt Norditalien, kostede ifølge Ritzau en 16-årige pige livet. Hun var på spejderlejr nær byen Brescia, da det telt, hun sov i, ifølge nyhedstjenesten blev ramt af et træ.

Ifølge Anette Juncher har de danskere, der har kontaktet assistancetjenesten, meldt om uhyggelige scener i Italien natten til tirsdag.

“Der har været henvendelser om, at haglene var på størrelse med tennisbolde. Så det har selvfølgelig været meget ubehageligt, at det har larmet, og man har været bange for, at ruderne i campingvognen går i stykker, og samtidig kan man stå og se på sin bil blive ødelagt. Så det har været en utryg situation at være i,” siger hun.

TV2’s meteorolog Sebatian Pelt siger til TV2, at den norditalienske situation er meget usædvanlig.

“Der er set kæmpehagl på ti centimeter. Der har været tornadoer, som vi kender det fra USA, med ekstremt kraftige vindstød,” siger Sebastian Pelt til TV2.

SOS international opfordrer turister til “at følge de lokale retningslinjer samt holde sig opdateret via de lokale myndigheder og medier.”

 

Foto: Imago/Ritzau

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00