Efter bekymringer: S afviser øremærket mandat til Bornholm

Skrevet af

7. oktober 2024

Toke Gripping

tokgr@radio4.dk

Simon Kvist Sandemand

sks@radio4.dk

Socialdemokratiet vil ikke øremærke pladser i “megaregion”. Udmeldingen kommer, efter at ekspert og politiker har ytret bekymring for Bornholms muligheder i det nye råd. 

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Lea Wermelin, afviser, at regeringen vil øremærke mandater til Bornholm i den nye ‘megaregion’, hvor Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver slået sammen. 

- Udspillet, som det ligger, er ikke med øremærkning af nogen mandater. Det er ikke vores vurdering, at der er risiko for, at Bornholm slet ikke er repræsenteret, siger hun til RADIO IIII. 

Den nye region er en del af regeringens sundhedsudspil. Men at lægge to regioner sammen til at repræsentere 2,8 millioner mennesker er en "demokratisk" massakre, mener Roger Buch, forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie - og Journalisthøjskole. 

- Et område som Bornholm risikerer at stå fuldstændig uden politikere efter et valg. Det bliver væsentligt vanskeligere at blive valgt ind. Hvis bornholmerne skal have en chance, skal de stemme strategisk og så måske være heldige at få en enkelt valgt ind, har han tidligere udtalt til RADIO IIII.

Samme bekymring har Leila Lindén (S), der i dag er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden fra Bornholm.  

Socialdemokratiets Lea Wermelin, der også selv er bornholmer, anerkender bekymringerne, men mener ikke, der er grund til dem. 

- Det er noget, som vi er meget opmærksomme på. Jeg ved, hvor vigtigt det er, at vi selvfølgelig ikke kommer til at stå med 41 repræsentanter fra København. Men det er overhovedet heller ikke det, der er vurderingen, siger hun. 

Afspiller nu

Fornuft og følelser

14:05
15:00