Efter afsløring: Kammeradvokaten undersøger ny sag om Nordic Waste

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Skrevet af

4. juni 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Kammeradvokaten vil nu undersøge anlæggelsen af en milliondyr betonvej hos Nordic Waste, der ledte op til en skrænt, hvor firmaet ikke havde tilladelse til at læsse jord af.

Statens advokat, Kammeradvokaten, undersøger nu en ny sag om miljøvirksomheden Nordic Waste, der gik konkurs med et trecifret millionkrav mod sig tidligere på året. 

Sagen handler om, at Nordic Waste i efteråret sidste år brugte et millionbeløb på at anlægge en betonvej, der førte op til en skrænt, hvor miljøvirksomheden ikke havde Region Midtjyllands tilladelse til at læsse jord af. 

Alligevel blev der i løbet af ni måneder hældt en halv million tons jord udover skrænten, og det fik ifølge forskningscentret Geus jordskredet til at accelerere ud over Nordic Wastes arealer. 

De nye oplysninger bliver nu undersøgt af Kammeradvokaten, der sammen med advokatfirmaet Bech-Bruun udgør kuratellet, som skal undersøge, om der kan placeres et økonomisk ansvar hos personkredsen bag Nordic Waste. 

- Det er ikke et forhold, som vi på nuværende tidspunkt har kigget på, men det er klart, at vi vil vurdere alle de forhold, som vi bliver opmærksomme på, siger Boris Frederiksen, der er kurator og partner i advokatfirmaet Poul Schmith, til Radio4. 

- Jeg vil tage forholdet med i vores overvejelser og undersøgelser, siger han. 

Betonvejen førte op til to aflæsningssteder på toppen af en tidligere lergrav i Ølst, hvor Nordic Waste har deponeret jord, og stod klar i slutningen af oktober sidste år. 

Aflæsningsstederne befinder sig uden for det område, hvor Region Midtjylland i 2018 gav tilladelse til at læsse jord af.

Alligevel viser luftfotos fra Geus, at Nordic Waste begyndte at hælde jord ud over skrænten i april 2023, og frem til december blev i alt 512.000 tons jord hældt udover skrænten.

- Hvis der ikke er en anden dispensation eller tilladelse, der omfatter de områder, så vil det være ulovligt, har Bent Ole Gram Mortensen, professor med speciale i miljøret ved SDU, tidligere sagt til Radio4.

En kilde med indblik i forløbet har fortalt til Radio4, at det milliondyre projekt blev forelagt bestyrelsen i Nordic Waste.

Ifølge Boris Frederiksen er det endnu for tidligt at svare på, om Nordic Wastes beslutning om at få anlagt en permanent betonvej op til et område, hvor Nordic Waste ikke havde Region Midtjyllands tilladelse til at læsse jord af, “er relevant i en ansvarsmæssig sammenhæng.”

Den tidligere bestyrelse og daglige ledelse i Nordic Waste har ikke ønsket at forholde sig til sagen. Via en presserådgiver skriver den tidligere daglige ledelse i et kort svar til Radio4, at de finder "det mest korrekt ikke at bidrage yderligere til drøftelser og spekulationer om sagen i medierne."

Ifølge en opgørelse fra Randers Kommune kan oprydningen efter Nordic Waste komme til at koste op mod 663 mio. kr.

 

NaN:NaN
NaN:NaN